Община Пловдив е входирала инвестиционно намерение в РИОСВ-Пловдив за увеличаване

...
Община Пловдив е входирала инвестиционно намерение в РИОСВ-Пловдив за увеличаване
Коментари Харесай

С втора линия за сапарация: Заводът в Шишманци ще обработва ...

Община Пловдив е входирала капиталово желание в РИОСВ-Пловдив за увеличение потенциала на Завода за твърди битови боклуци в Шишманци. Реализирането на капиталовото предложение е обвързвано с смяна в индустриалния потенциал и годишен размер произвеждане. Така администрацията на кмета Здравко Димитров прави действителни стъпки за осъществяване на първичната концепция, съгласно която екологичният цех би трябвало да обработва 270 000 тона боклуци годишно, а сега потенциалът е стеснен до 125 000 тона. Освен това с новата инвестиция локалната власт дава отговор на предизвикването пред разрастващия се Пловдив, който генерира от ден на ден отпадъци.

За желаното нарастване на количеството на постъпващите боклуци на входа на завода не се постанова ново строителство и смяна на съществуващата инфраструктура, както и не се постанова увеличение на оптимално позволения потенциал на депото, излиза наяве от документите.

Реализирането на крайния стадий от плана за завода се показва в смяна в позволеното количество постъпващи боклуци за отнасяне на обекта. Смесените битови боклуци се чака да бъдат увеличени от 125 000 тона на година на 247 000 тона годишно и от 410 тона за 24 часа на 807 тона за 24 часа. А разделно събраните биоотпадъци ще бъдат 23 000 тона годишно, 75 тона за 24 часа.

За постигането на тези количества е планувано монтирането на втора сепарираща линия с потенциал 40 тона на час и монтиране на шредер в сектор " Първична преправка ". Търси се финансиране и за построяването на трети котлован. По прект заводът би трябвало да разполага с 4 кафези за депониране на боклуци, само че досега са построени единствено 2.

Към момента в завода в Шишманци е осъществен първия стадий с позволен потенциал 125 000 тона годишно модифицирани боклуци. Обектът е предопределен за отнасяне на битови боклуци и неопасни индустриални боклуци, които идват от общините Пловдив, Марица, Брезово, Раковски и други

Увеличаване потенциала на завода за преправка на твърди битови боклуци е необходимо поради изчерпващия се потенциал на сметището в Цалапица, където депонират Пловдив и дребните общини към града.

Бунището там към този момент надминава височината на 7-етажен блок.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР