Община Пловдив е първата в България, която осигурява достъп до

...
Община Пловдив е първата в България, която осигурява достъп до
Коментари Харесай

Пловдив първи осигури дефибрилатори за спешна помощ на улица...

Община Пловдив е първата в България, която обезпечава достъп до автоматизирани дефибрилатори на публични места. Те са от основна значимост за спасяването на хиляди животи.

Повече от 400 000 души умират всяка година в Европа в резултат на неочакван сърдечен арест. В България жертвите са над 10 000 годишно - 10 пъти повече, в сравнение с са жертвите на автомобилни произшествия, естествени бедствия и пожари, взети дружно. Едва два до пет % от потърпевшите оцеляват, което се дължи на извънредно късото време, в което е допустимо да бъде възобновена сърдечната активност. Но съгласно актуалните изследвания неотложно оказаната първа помощ и ранна дефибрилация покачват възможностите за избавяне до 65%. Повечето произшествия се случват в наличието на очевидци, които биха могли да оказват помощ, в случай че имат нужните средства за това. Използването на автоматизиран външен дефибрилатор е част от публично издадения логаритъм за оказване на първа помощ на европейския съвет. АВД на публични места се употребяват всеобщо в света, разполагат се освен в здравни заведения, само че също на летища, гари, публични здания, спирки на градския превоз, хотели, магазини, офиси, спортни зали, учебни заведения и други. Общинските структури имат водеща роля в този развой в Европа.

Автоматичните дефибрилатори в Пловдив са ситуирани във фоайетата на седем общински лечебни заведения, както и в постройката на Голяма община. Те са предопределени за оказване на помощ при произшествия, които се случват отвън лечебните заведения в радиус от 200-300 метра от мястото на предпазване на даден уред.

Автоматичните дефибрилатори са роботизирани и дават гласови указания на български език, тъй че всеки жител да може да окаже първа помощ на нуждаещ се. Ако дефибрилаторът засече сърдечна активност, той няма да се задейства. По този метод няма заплаха да се навреди в опит да се избави живот.

Охраната на постройките, където са ситуирани апаратите, е минала образование, извършено от БЧК, тъй че е в положение да спомага при случай.

Предстои среща със съдружие „ Бизнесът за Пловдив “ и фондация „ Първите 3 минути “, на която ще се приказва за даването на такива автоматизирани дефибрилатори на всички огромни предприятия в града, където подобен случай може да се случи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР