Община Пловдив е инвестирала над 2 млн. лв. в Гребната

...
Община Пловдив е инвестирала над 2 млн. лв. в Гребната
Коментари Харесай

Шест лодки от олимпиадата в Рио ще стартират на европейското първенство по кану-каяк

Община Пловдив е вложила над 2 млн. лева в Гребната база за последните 5 години, разгласи зам.-кметът на града Георги Титюков преди старта на европейското състезание за мъже и дами по кану-каяк и пара кану (14-16 юли) и международното състезание по гребане за мъже и дами до 23 години (19-23 юли). Обновени са хангарите, трибуните, каналния комплекс, финалната кула, съблекалните, сложено е ново осведомително табло, а през тази година са сложени асансьор и специфична рампа за инвалиди.

„ Всяка година вършим усъвършенствания на Гребния канал, Пловдив е  град с дългогодишни обичаи в спорта – сподели кметът Иван Тотев. - Първенствата по гребане и кану-каяк, които организираме през последните години, имат извънредно ползотворно въздействие върху нашия град. Те дават опция на доста деца да се възпламенят по спорта, без значение дали ще стартират да спортуват интензивно, или просто ще бъдат физически дейни. Шампионатите спомагат Пловдив да е жив през най-горещото време от годината, когато всички избират да са по морето. Икономическият резултат също е извънредно сериозен, като вложените средства се връщат неведнъж.

Шест лодки, стартирали на олимпийските игри в Рио де Жанейро, ще вземат участие и на европейското по кану-каяк. Това са Себастиан Брендел (Германия) - С1 1000, Себастиан Брендел-Вандрай (Германия) - С2 1000, Маркус Валс (Испания) - К1 1000, Рендшмид-Грос (Германия) - К2 1000, Рендшми, Грос, Хоф, Либшер (Германия) - К4 1000, Лиам Хийт (Великобритания) - К1 200 В надпреварата ще вземат участие 780 състезатели от 36 страни. Българите са 13, измежду тях е и международната шампионка Станилия Стаменова и Ангел Кодинов (кану), Мирослав Кирчев (кану) и Кристиян Душев (каяк). Участниците с увреждания са 78.

Какви са упованията на двукратния олимпийски първенец Николай Бухалов, който е и член на организационния комитет: „ За толкоз огромно и влиятелно състезание е мъчно да се вършат прогнози, тъй като разликите сред състезателите са доста дребни. Българите са готови добре и се надяваме да ни зарадват с положително показване “.

Изпълнителният шеф на Българската федерация по кану-каяк (БФКК) Евелина Петрова благодари на Министерството на младежта и спорта (ММС) и на министър Красен Кралев, както и на Община Пловдив за поддръжката при организацията.  Председателят на организационния комитет на международното състезание по гребане Иван Попов също посочи, че провеждането на тези влиятелни надпревари би било съвсем невероятно без поддръжката на ММС и Общината.

Любопитно е, че за шампионата на планетата през 2017 година са упълномощени точно… 2017 души. Те са представители на 56 страни. 854 са състезателите, разпределени в 326 лодки. Българите са Борис Йотов (скиф), Иван Колев (скиф, лека категория), Рангел Кацарски и Марио Симеонов (двойка скул) и Десислава Георгиева (скиф).

От 2011 година Пловдив заслужи високи оценки за чудесно домакинство на европейско състезание по гребане за мъже и дами (2011 г.), международно състезание по гребане за юноши и девойки и мъже и дами в неолимпийските дисциплини (2012 г.), международно състезание по гребане за мъже и дами до 23 години (2015 г.) и европейско състезание по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години (2016 г.). Догодина предстоят международно състезание по гребане за мъже и дами и международно състезание по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години.

Официалното разкриване на шампионата по кану-каяк е на 13 юли от 19,30 часа на финалната кула на Гребния канал.  Откриването на международното по гребане е на 18 юли в 19 часа в Античния спектакъл. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР