Община Пловдив е готова да води разговори за разсрочване на

...
Община Пловдив е готова да води разговори за разсрочване на
Коментари Харесай

Общината разсрочва дълга от 42 бона на „Сладоледената къща“

Община Пловдив е подготвена да води диалози за разсрочване на отговорностите на наемателите на общинския парцел на Главната, който се употребява за заведение. Това заяви зам.-кметът Величко Родопски във връзка на тъжба от компания „ Мемо” ЕООД на Мехмед Куртогулларъ. Търговците са получили предизвестие да платят 41 855 лв. на Общината за ​забавен наем от ноември насам и в случай че в 14-дневен период не се издължат, ще бъдат подхванати дейности за наложително събиране, т.е. посредством съд.



Величко Родопски

Заведението, известно като " Сладоледената къща ", е затворено от края на ноември поради пандемията и едвам през вчерашния ден бяха извадени маси извън, на пешеходната улица.

Според наемателите, те няколко пъти са писали молби до Общината за опрощаване на борча, като по едно и също време с това са внасяли отчасти суми в бюджета, само че реакция от администрацията нямало.

От Община Пловдив обаче настояват тъкмо противоположното - че подпомагане от компанията не е търсено, а инспекцията посочила, че наемателите желаят да се опрости задължението за ноември и декември. Общината обаче не може да анулира дължими заплащания със задна дата.

„ Не сме спирали да поддържаме бизнеса от началото на пандемията. От април до август са опростени общински наеми за общо 180 000 лв., като в тази сума не влизат наемите, подписани в районите”, подсети Величко Родопски. През предходната година месеци наред заведенията не плащаха такса „ тротоарно право”. По предложение на кмета и с решение на Общинския съвет от 1 януари до 31 май тази година обектите още веднъж са освободени от такса “тротоарно право “, в това число и " Сладоледената къща ". За наема на общински парцели обаче няма решение на локалния парламент.

" Отворени сме да водим диалози за разсрочване на задължението ", увери зам.-кметът и акцентира, че наложително събиране на задължения не е предприемано нито един път, без да се обясни какъв е казусът.

Величко Родопски добави, че сега се прави разбор и въпросът с облекченията може да се преглежда на сесията на Общинския съвет на 15 април.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР