Община Пазарджик има 8-месечен срок, за да почисти боядисаната фасада

...
Община Пазарджик има 8-месечен срок, за да почисти боядисаната фасада
Коментари Харесай

Разпоредиха на Община Пазарджик да почисти боядисаната фасада на Младежкия дом

Община Пазарджик има 8-месечен период, с цел да почисти боядисаната фасада на Младежкия дом. Това гласи предписание за използване на насилствена административна мярка, издадено на 23 януари тази година от Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " към Министерство на културата, и връчено на Община Пазарджик на 25 януари.

При инспекцията е открито, че Община Пазарджик е боядисала фасадата на Младежкия дом без координиран план, което е наложително по Закона за културното завещание, защото постройката попада в охранителна зона на недвижима културна полезност - остаряла турска баня, оповестена за монумент на културата. При боядисването са изменени архитектурните и художествените характерности на зданието, което нарушава възбраната да се нарушава средата към културни полезности.

От документа излиза наяве още, че Община Пазарджик може да апелира, само че разпореждането предстои на авансово осъществяване.

Припомняме, че изненадващото боядисване на каменната обшивка по фасадата на Младежкия дом с графити в крещящи ярки цветове провокира остра реакция както у жители по този начин и измежду архитекти, които окачествиха решението като " вандалство и непросветеност ". Срещу фрапантната смяна се оповестиха от Камарата на архитектите в България, Регионалната гилдия на организацията в Пазарджик и Съюза на архитектите на конференция, свикана във връзка на ремонта. Лично създателят на плана за постройката, строена през 1966 година в духа на европейския модернизъм - проф. доктор арх. Тодор Кръстев, пристигна в града, с цел да изрази разочарованието си от новата й визия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР