Община Пазарджик е одобрена по важен стратегически проект по програма

...
Община Пазарджик е одобрена по важен стратегически проект по програма
Коментари Харесай

Тодор Попов към кметовете на населени места: Трябва да съдействаме на хората да кандидатстват по мярката „За по-чист въздух“, като започнем от най-бедните

Община Пазарджик е утвърдена по значим стратегически план по стратегия към Министерство на околната среда и водите – по размер „ За по-чист въздух! “.

Тя е съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване и е с показателен бюджет 49,07 млн. лева Тази стратегия обгръща дейностите, свързани с безвъзмездна подмяната на старите уреди за отопление със модерни като климатик, термопомпа, казан или камина за пелети или дървен чипс. Това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов на среща с кметовете на обитаеми места.

„ Важно е да създадем жест към хората и да им спомагаме да се възползват от тази стратегия. Целта е да подобрим качеството на въздуха и не инцидентно Европа дава такива средства, тъй като некачественият въздух е най-големият палач в света – най-вече хора умират от неприятен въздух. В града сега няма този вид индустриални мощности, които преди години доста замърсяваха въздуха, само че пък в селата и в кварталите, където има повече къщи – там се отопляват на твърдо гориво и на него се дължи неприятния аромат и замърсяването – изключително, когато е студено, когато няма придвижване на въздуха и мъглата го натиска, се усеща мощно. И в действителност, става известно, че най-вече нездравословни излъчвания за индивида се отделят при горенето на дърва и по-късно при горенето на въглища. Исках персонално да Ви кажа за тази стратегия, тъй като е значима. “ Това съобщи Тодор Попов пред кметовете на обитаеми места и ги осведоми, че до дни стартира проучване какъв брой хора употребяват за отопление дърва и въглища, а реализацията на самата стратегия ще стартира незабавно след Нова година.

Кметът на Пазарджик съобщи още, че съгласно него е по-справедливо разпределението на средствата сред града и селата да е на половина, даже и с превес за селата, без значение че там живеят по-малък брой поданици, той регистрира обстоятелството, че по-голяма част се отопляват на твърдо гориво.

„ Ще изготвим критерии и за систематизиране на средствата за самите села на база брой поданици, както и въз основата на данните от самото проучване. През лятото да пристъпим към действително осъществяване на плана. Вие говорете с хората, а моят съвет е да стартираме от най-бедните “, сподели още кметът. Той уточни, че на парламентарна комисия е признато предлагането на Делян Добрев до края на 2025 г битовите консуматори да заплащат електрическа енергия на референтни стойности, което значи, че отоплението на електрическа енергия ще бъде преференциално, като се изключи че е и по-удобно и елементарно, изключително за възрастните хора. Всички кметовете на обитаеми места  получиха подробна информация за това по какъв начин и кой може да кандидатства, а след седмица и всички заинтригувани ще могат да се осведомят от уеб страницата на Община Пазарджик или на място в Областния информативен център.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР