Община Несебър започва дейности по реставрация на емблематичната за града

...
Община Несебър започва дейности по реставрация на емблематичната за града
Коментари Харесай

Започва реставрация на вятърната мелница в Несебър

Община Несебър стартира действия по реституция на емблематичната за града мелница, ситуирана на провлака, който свързва остарялата и новата част на Несебър.

Проектът на общината, който е минал съгласувателни процедури с Министерството на културата, включва консервация, реституция, експониране и акомодация на обекта.

Проектът е напълно съгласуван с достоверния образ на постройката, запечатан на снимки от предишния век. Целта му е освен да съхрани  архитектурното и историческо завещание на Несебър, само че и да  създаде чувство за едно общо интегрирано културно пространство, което да се впише в виталния детайл на актуалната реалност.

Мелницата е издигната през 19 век. Принадлежала е на несебърски жители, които са напуснали града след спогодбата Моллов-Кафандарис. През 1929 година е демонтирана и при започване на 70-те години на 20 век е възобновена по достоверни фотоси и мемоари на съвременници.

Проектът на общината включва цялостна замяна на обшивката от дъски, както и частични ремонтни действия по градивните дървени детайли. Предвижда се и цялостна замяна на дъсчената облицовка на трискатния покрив.

Новата дървена облицовка по фасадата ще се извърши от импрегнирани срещу атмосферни въздействия дъски, като закрепването им няма да бъде очевидно по повърхността.

При откриване на дървената структура на фасадата, след ремонт на дъсчената облицовка, ще бъдат сменени носещите дървени детайли, където  е належащо.

Запазените ще се почистят и консервират. Прътите на перката, както и целият механизъм, също  ще се почистят и консервират. Във вътрешния размер на дървената част от мелницата се планува частична замяна на счупени и изгнили елементи от дъсчените обшивки по стени и тавани, както и замяна на изгнили дъски от дървеното дюшеме.

Каменната зидария на цилиндричното приземие на мелницата ще  се почисти преди да бъдат осъществени консервационните действия по сегашния план. Ще бъде инсталирана дървена стълба с площадка, извеждаща до вратата на фасада на мелницата.

След края на реставрационните действия мелницата ще бъде отворена за посещаване. Възстановяването на балкона ще даде опция на посетителите да вършат снимки към Старинен град Несебър.

Във вътрешната част на обекта ще се построи смесен мултимедиен център, представящ историята и развиването на града. Предвижда се още постройката да бъде употребена  за експониране на непрекъснати и пътуващи изложения.

Община Несебър е създала планове за реставрацията на още няколко от символните за града здания с висока културна и историческа стойност.Това са: църквите „ Свети архангели Михаил и Гавраил “ и „ Христос Пантократор “ и вятърната мелница на северния бряг - до базиликата „ Св. Богородица Елеуса “.

Проектите са съгласувани с Министерството на културата  и ще бъдат финансирани с европейски средства по стратегия „ Региони в напредък “. Община Несебър носи голямата отговорност да съхранява и разпространява историческото завещание , които има.

Грижата за  архитектурните шедьоври, които вършат града неповторим, е приоритет за генерации локални управници, които са работили и работят за опазване на  достоверността и целостта на паметниците на международното културно благосъстояние, отредили на Несебър място в влиятелния лист на ЮНЕСКО за обекти с общочовешко значение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР