Община Монтана дава до 3500 лева за старт на бизнес

...
Община Монтана дава до 3500 лева за старт на бизнес
Коментари Харесай

Община Монтана дава 3500 лева за старт на бизнес на млади семейства

Община Монтана дава до 3500 лв. за старт на бизнес на млади фамилии и стипендии за студенти по педагогика и медицина при изискване, че се върнат след завършването си на работа. Това заяви кметът Златко Живков по време на разискването на проектобюджет 2019.
Във връзка с демографската рецесия кметската администрация ще отпуска по 200 лв. за новородено бебе според разпоредба. Предвидени са 30 000 лв.. Изискванията са родителите да имат непрекъснат адрес, да са със приблизително обучение и да нямат задължения към общинската хазна. Продължава програмата Ин Витро със заделени 30 000 лв., от която до момента са се възползвали 14 фамилии.
Проектобюджетът на община Монтана бе разискван с общинските съветници със стартова рамка от 43 милиона и 700 хиляди лв. доходи и разноски. Това е най-големият бюджет през последните 20 години и за пръв път ще бъде импортиран през януари за приемане от Общинския съвет, посочи кметът Златко Живков. Заседанието, на което ще се гласоподава предлагането е планувано за 24 януари. Проектът бе показан пред всичките второстепенни разпоредители на общината в сферите на образованието, опазването на здравето, културата, спорта, обществените и комунални действия.
Още близо 11 милиона лв. се планува да бъдат усвоени през годината посредством планове, финансирани по оперативни стратегии на Европейския съюз. Най-големите от тях са свързани с подобряването на околната среда. През 2019 ще стартира създаване на компостираща апаратура. Инвестицията е за 4 милиона 765 хиляди лв.. Други два плана са ориентирани към възстановяване на качеството на атмосферния въздух като по тях се чака директно финансиране на семействата за прекосяване на екологични източници на отопление.
Общината ще извършва още планове по Швейцарската стратегия за съдействие и по евро стратегиите „ Добро управление”, „ Развитие на човешките ресурси”, Храни и материално подпомагане”, „ Региони в растеж” и „ Трансгранично сътрудничество”. Чрез тях ще се финансират разнообразни действия в обществената и културната сфера, както и за интеграцията на ромите.
Кметовете на кметства ще получат 30 % от приходите от продажба или отдаване чартърен на парцели в границите на селата, които ръководят.
И през 2019-та общината ще поеме издръжката на клуба на пенсионера и на храм „ Свети свети Кирил и Методий”. Към тях е добавена и прехрана за новия храм ”Свети Дух”, който публично би трябвало да бъде открит на празника на града. Планирани са средства за поданици на Монтана над 70 годишна възраст за пътешестване с градски публичен превоз, както и за разпределяне на еднократна помощ до 400 лв. за хора с тежко материално състояние и неотложни разноски.
Трите листата за финансови разноски, финансирани от разнообразни източници, за закупуване на дълготрайни активи, програмни артикули, съществени поправки и обекти за създаване са на обща стойност 4 милиона и 25 хиляди лв..
В тях влиза инвестицията за храм „ Свети Дух” в размер на 490 хиляди лв., главен ремонт а улиците „ Индустриална”, „ Неофит Рилски”, „ Стоян Марков” и „ Извора”.
С 60 000 лв. от общинския бюджет ще бъде закупена инсталация за хирургичното поделение, реанимацията и изработен ремонт на операционния блок на ортопедията в монтанската болница.Община Монтана няма да подвига такса боклук и локалните налози, увери градоначалникът.
35 000 лв. са заделени за интернационална активност. Монтана поддържа съдействие с 13 партньорски града.
Предстои главен ремонт на улиците „ Индустриална”, „ Неофит Рилски”, „ Стоян Марков” и „ Извора”, ще бъдат построени и две детски площадки.
По предложение на Синдиката на българските учители в Монтана ще бъде построен ъгъл на Радичков в Храма на Кирилицата във Велики Преслав, сподели още кметът. С дарения ще бъде възстaнoвена стaтуя на богинята Диана, която е знак на герба на града и инсталирана в централната градска градина на 17 юни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР