Община Куклен под егидата на кмета Мария Белчева стартира иновативен

...
Община Куклен под егидата на кмета Мария Белчева стартира иновативен
Коментари Харесай

„Бързи герои 112” идват в Куклен

Община Куклен под егидата на кмета Мария Белчева започва новаторски здравнообразователната план за битка с тежките последствия от инсулта. 
Прочетете още
БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е здравнообразователна стратегия, ориентирана към всички деца от общината на възраст от 6 до 9 години и техните близки, в която всички ще се образоват по какъв начин да разпознават признаците на инсулт и по какъв начин да работят вярно при положение на неотложност. Програмата употребява естествения възторг на децата да споделят знанията си вкъщи и по този начин да научат всички в фамилията по какъв начин да разпознават признаците на инсулта, с цел да работят решително и бързо при положение на неотложност. Целта е хората да потърсят здравна помощ в първите 3 „ златни “ часа, като по този начин има 90% възможност инсултът да бъде претърпян без тежки и ужасяващи последствия за потърпевшите и техните близки.

Здравното образование се организира в границите на образователната стратегия на децата от техните учители, по особено направени за задачата учебници. Програмата е създадена от международен екип невролози, психолози и детски преподаватели и по времето на нейната реализация децата, по занимателен, лек и интерактивен метод, се срещат с главните признаци на инсулт и вярната реакция при положение, че някой техен непосредствен попадне в незабавна обстановка.  Освен всяко дете, неговите 2-ма родители и 4-ма баби и дядовци получават животоспасяващи уроци и по този начин посредством всяко едно 1 дете знанията ще се предават на още най-малко 6 души в обществото.

БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е в България от април 2021 година Тя е част от самодейността " Училища за здраве "  на Световната здравна организация и ЮНЕСКО и се употребява от незаменимата поддръжка от Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Българско сдружение по неврология. В рамките на последните две години програмата е била част от образованието в 230 учебни заведения и детски градини, над 650 преподаватели са станали посланици, подготвените деца са над 5000, а с техните фамилии - още над 30 000 възрастни.  

Началото на здравно просветителната стратегия в гр. Куклен започва единствено няколко дни откакто в Европа беше маркирана Седмицата на информираността за мозъка. Стряскащата статистика на Световната организация по инсулт сочи, че 1 от 4 възрастни ще получи инсулт през живота си.

В България мозъчният удар е преди всичко като причина за гибел и инвалидизация.

„ Презентацията на програмата беше доста впечатляваща. Не си бяхме давали сметка, че действително децата в тази възрастова група могат да изиграят извънредно значима роля - навръх бързи герои, с помощта на които да бъдат избавени животи на близки за тях хора. Приветствахме сърдечно самодейност и благодаря персонално на Елица Хадживълкова, за развиването на тази благородна активност. “-сподели кметът на Община Куклен Мария Белчева след края на представянето на плана.

Новият учебен план на локалната власт е за образование, предварителна защита и избавяне на човешки живот. След приключването на програмата, на територията на община Куклен ще има подготвени близо 200 БЪРЗИ ГЕРОИ, които ще знаят по какъв начин да се погрижат за своите обичани баби, дядовци, родители, близки, при положение на демонстрация на признак на инсулт и ще предадат знанията си на над 1200 възрастни.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР