Община Куклен, кметството в родопското село Яврово, църковното настоятелство и

...
Община Куклен, кметството в родопското село Яврово, църковното настоятелство и
Коментари Харесай

Кукленското село Яврово ще вдига куните в събота

Община Куклен, кметството в родопското село Яврово, църковното настоятелство и читалище „ Пробуда-1923 “ канят всички поданици и посетители на общината на празника на село Яврово, с цел да участват на античния бит “Вдигане на куните “, прочут още като „ Черковане “.

В събота от 10.00 часа иконите ще бъдат изкарани от църквата и ще стартира шествието до параклиса „ Св. св.Константин и Елена “. След молебствието и специфичните ритуали по маршрута, в центъра на Яврово ще има курбан за здраве и музикална стратегия с начален час 16.00 часа.

Празникът е обичаен за локалната общественост и носи белега на една антична традиция, обвързвана със устрема на хората за изобилие и по-добър живот, а по-късно с християнската вяра по тези места. Смесването на езически традиции и вярвания с традициите на ортодоксалното християнство в празника още един път потвърждава желанието и устрема на българина към опазване и запазване на всичко скъпо в неговата духовна просвета.По традиция празникът, който е в действителност тържествено молебствие за изобилие, се организира през м. май, на осмия четвъртък след Великден.

Описанието за честването на античният бит е дал самият Николай Хайтов в монографията на село Яврово. Навремето зад хоругвите, носени от млади девойки, са вървели пет-шестотин поданици на селото, предвождани от попа и старейшините, призвани да осъществят обхождането на светите места към обитаемото място и да извършат молебствията за здраве и благодат. Ритуалът приключва с освещаване на обредните хлябове и жертвения курбан, а песните и националните танци следват обредите до късна вечер.

Възстановяването на празника в неговата целокупност сподели, че хората имат и желанието и нуждата от запазване традициите и ритуалите на своите предшественици, от опазване чувството за принадлежност към родовата памет. Самата предварителна подготовка с ушиването на 40 мъжки, женски и детски носии по мостри на явровските, ритуалното обкичване на обредните икони с цветя, набрани от девойките в деня преди празника, основава възприятието на съпричастност от младите към завещаното ни от предците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР