Община Казанлък успешно кандидатства и получи одобрение за реализиране на

...
Община Казанлък успешно кандидатства и получи одобрение за реализиране на
Коментари Харесай

Община Казанлък започва работа по проект за интеграция в образованието

Община Казанлък сполучливо кандидатства и получи утвърждение за осъществяване на интегриран план „ Социално-икономическа интеграция и усъвършенстван достъп до обучение в община Казанлък “. Проектът има за цел работа за интензивно включване в икономическия и обществен живот на уязвими групи, хора в риск и/или жертва на дискриминация, хора, населяващи територии, в това число селски и изолирани региони, елементи от обитаеми места, в които е налице централизация на проблеми, създаващи риск от беднотия, обществено изключване и маргинализация (висока безработица, ниски приходи, стеснен достъп до обществени услуги, териториална сегрегация, пространствена изолираност и др.).

Всички организации, декларирали своя интерес на стадия на подготовка на плана, са включени в  осъществяването в качеството им на сътрудници. Партньорството е подкрепено от Общински съвет – Казанлък с решения № 295 от 26.11.2020 година и № 551 от 28.10.2021 година

При осъществяване на дейностите ще се търси поддръжка и съдействие с Агенция по заетостта, Агенция за обществено подкрепяне, Регионална здравна ревизия, Министерство на образованието и науката, Работодатели и други заинтригувани страни.

С финансиране от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ ще се обезпечи трудова претовареност до 12 месеца за общо 92 лица от целевите групи, в това число 6 лица към общинска администрация, 80 лица към активността на Общинско дружество „ Комунални действия и поддръжка на инфраструктурата “ и претовареност за 6 лица към дейностите на Сдружение с нестопанска цел „ Бъдеще за децата “. Ще бъдат основани и създадени 4 социално-здравни центъра наименувани „ Къщи на фамилията “, по един в гр. Казанлък, гр. Крън, с. Горно Черковище и с. Ръжена, в които ще се обезпечи обществена и здравна поддръжка на общностите, посредством посещаване и работа на място със обществен служащ, психолог, възпитател, експерт здравни грижи, обществен помощник, ромски посредник. За извършване на дейностите  ще бъдат разкрити  15 нови краткотрайни работни места за експерти и спомагателен личен състав. 



През 2021 година започва строителството на 10 обществени жилища с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Като активност към актуалният план, всички консуматори на тези обществени жилища, ще получат експертна поддръжка за реализиране на трудова, обществена, здравна и просветителна интеграция. Специалисти интензивно ще работят с тях, с цел да засилват виновното им обществено, здравно, просветително и трудово държание, включително  да посещават персонален доктор, ортодонт, да търсят и поддържат дейна работа, да желаят да покачат квалификацията си, да бъдат дейни жители и други

За превъзмогване на отрицателни стандарти и неприятни практики за замърсяване на публични пространства ще се провеждат взаимни действия от Общинско дружество и живущите в региони с главно население от целевите групи, за разчистване, облагородяване и поддържане на публичните пространства с присъединяване на живеещите в тях.

За превъзмогване на отрицателни стандарти и настройки към малцинствата - етнически или по различен симптом (например на хора с увреждания) ще се осъществят 50 еднотипни начинания за доближаване на общностите. Инициативите ще бъдат извършени в дребни групи посредством спортно-развлекателни начинания за сближение на 2 фамилии, като едното ще е част от малцинствата.

 С финансирането по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ ще бъдат подкрепени  различни действия, като

-  занимания със застрашени от отпадане от учебно заведение възпитаници – образуване на клубове и  ателиета ориентирани към фолклора, природата, механически умения, умения за учене и др, изложения, представящи работата им, лекции и образования, спортни занимания, екскурзии и визити на атрактивни и забавни обекти в страната, и др. 

-  усъвършенствана просветителната среда в детски градини посредством закупуване на спортни принадлежности, съоръжение и обзавеждане, дрехи и носии, играчки и други принадлежности, всичко, което е належащо за ефикасната работа за реализирането на заложените дейности;

-  обезпечена психическа поддръжка за децата посредством работа със специалисти;

-  поддръжка за продължение образованието в гимназиален стадий – работа с учениците, подобаващи групови занимания, целенасочени визити на обекти, като да вземем за пример компании работодатели, за поощряване на желанието в децата да учат в горен стадий и да се ориентират професионално;

-  работа с родители – начинания и групови занимания със експерти, с цел да насърчат родителите да одобряват учебното заведение и детските градини, като едно мечтано място, да почитат институциите и да изпитват почитание към себе си и другите;

-  превъзмогване на отрицателни публични настройки посредством взаимни действия и психическа поддръжка.

Община Казанлък, взаимно с Общински детски комплекс „ Св. Иван Рилски “, гр. Казанлък, стартира организацията на образуване и осъществяване на 3 клуба за деца от целевите групи по плана. Децата ще вземат участие в занимания по изобразително изкуство, балет и йога, както и плуване.

За осъществяване на дейностите по плана ще бъде назначен нужния профилиран личен състав, ще бъдат закупени консумативи, материали и активи за осъществяване на клубовете и ателиетата. За образуване на дейностите и съгласуване на уговорките сред партниращите си организации е избран екип за ръководство на плана, който към този момент организира първа работна среща, на която бяха разисквани уговорките по осъществяване условията на оперативните стратегии, закона за публичните поръчки и проекта за разходване на средства. Община Казанлък, като Бенефициент по плана, работи със своите сътрудници всекидневно, с цел да реализира оптималната успеваемост по поставените цели.

Дейностите ще се извършват до края на месец юни 2023 година от Община Казанлък в партньорство с Общинското дружество „ Комунални действия и поддръжка на инфраструктурата “, Сдружение с нестопанска цел „ Бъдеще за децата “, четири общински съществени учебни заведения и три общински детски градини – ОУ „ Кирил и Методий “ с. Копринка, ОУ „ Св. Климент Охридски “ с. Горно Черковище, ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ с. Кънчево, ОУ „ Св. Паисий Хилендарски “ гр. Казанлък, Детска градина № 2 „ Снежанка “ с филиал в с. Шейново, Детска градина № 15 „ Звънче “ с филиал в ж.к. Изток и Детска градина № 17 „ Славейче “ с филиал в с. Ръжена.

Проектът е финансово подсилен от две оперативни стратегии. Договорено е финансиране в размер 1 555 364,20 лева, от които 1 198 848,43 лв. от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ и 356 515,77 лв. от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020.

Още от СТАРА ЗАГОРА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР