Община Карлово започва да приема заявления за държавните помощи от

...
Община Карлово започва да приема заявления за държавните помощи от
Коментари Харесай

Държавата подпомага пострадалите в Карловско с до 2500 лв. за обзавеждане

Община Карлово стартира да приема заявки за държавните помощи от семействата, потърпевши при наводнението. Това заяви за " Фокус " зам.-кметът Данка Люртова. Държавата отпуска в допълнение по 2500 лева на потърпевшите от наводнениието от трите села Богдан, Каравелово и Слатина. 

Вече има издадена заповед към " Фонд за обществена протекция " от министъра на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Семействата, които ще аплайват за в допълнение финансово подкрепяне в размер до 2500 лева, са одобрени с решение на Общинския съвет.

Ясни са и изискванията, на които би трябвало да дават отговор те - парцелът да е законно издигнат, да са получили първичната помощ от 375 лева, жилището да е само и да имат месечен приход до 504 лева на член от фамилията. Пари в брой няма да бъдат раздавани, а ще бъдат заплащани фактури за домакинското съоръжение и обзавеждане, прецизират от общината.

Документите се подават в Община Карлово от през днешния ден, краен период няма.

Вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов разискаха преди дни опциите за оказване на спомагателна поддръжка на потърпевшите в наводнените села в района през септември предходната година. Двамата се срещнаха в Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

По време на диалога министър Лазаров изясни, че през 2023 година Фонд " Социална протекция “ отпуска еднократна помощ до 2500 лева на човек или фамилията за закупуване на оборудване/обзавеждане на потърпевшо жилище при спешна обстановка. Общият бюджет на ФСЗ за подкрепяне при наводняване, земетресение, пожар или друго злополучие е 860 000 лева Дейностите за поддръжка на потърпевшите хора ще се подкрепят от общинските администрации и Агенция за обществено подкрепяне (АСП).

По данни на АСП 414 фамилии са подкрепени с еднократна помощ от 375 лева след наводнението през септември 2022 година Изплатената сума е в размер на 155 250 лева Допълнително по Програмата за храни и главно материално подкрепяне в община Карлово топъл обяд получават 371 нуждаещи се.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР