Община Гоце Делчев се развива все по-успешно. Благоустрояват се и

...
Община Гоце Делчев се развива все по-успешно. Благоустрояват се и
Коментари Харесай

Владимир Москов: Наложително е партиите да се разберат, трябва да се тръгне от това, което ни обединява

Община Гоце Делчев се развива все по-успешно. Благоустрояват се и градът, и селата. Направеното е налице. Какво следва? Отговорите – от кмета на общината Владимир Москов.
Задачите, по които работим, са доста, ще откроя най-важните от тях. Нужно е качествено и в период да изготвим плановете по програмата за саниране. Лимитът за нашата община е 30 милиона лв. и би трябвало да създадем по този начин, че плановете да бъдат утвърдени. Затова е належащо хората, които приготвят документи, да създадат това безупречно. Ние оказваме помощ на всички, които се обръщат към нас. Друга доста значима задача е откриването на комисия ТЕЛК в града ни. Държавата даде опция такива комисии да се разкрият отвън регионалните градове и ние не трябва да я пропущаме. Управителят на болничното заведение доктор Петър Филибев и неговият заместител доктор Ангел Тонгов поставят огромни старания това да се случи, с цел да се помогне на доста хора. Сега би трябвало да се стимулират лекари, които да влязат в тази комисия. И четирите общини в региона ще помогнем със средства, защото тези, които страната отпуска, не са задоволителни. В главните ни задания влизат също продължение ремонта на Дома на културата, привършване промяната на водопровода и възобновяване на настилките в Югозападния квартал, което при хубаво време може да стане до края на пролетта, разкриване на 30 обществени жилища, продължение асфалтирането на улици и в града, и в селата.
А по какъв начин стои въпросът с работата по планове, включени в Националния проект за възобновяване и резистентност?
Един от тези планове е уголемение и модернизиране на Дома за остарели хора. Сегашната постройка ще се реконструира и в допълнение ще се построят 30 независими жилища, в които ще могат да се настанят обособени лица или фамилии. Тези жилища ще съставляват едноетажни къщички, които ще се изградят върху имот от някогашната казарма, заделен за обществени потребности. Също по Плана за възобновяване и резистентност приготвяме планове за саниране и възобновяване на Младежкия дом. Друга активност по Плана ще бъде замяна на настоящето осветяване на главните транспортни и пешеходни улици в града с екологично и икономично осветяване.
В програмата на Вашия екип за сегашния мандат бяха записани съответни задания, свързани с благоустрояване на града и селата. Кои от тях са на дневен ред?
Винаги има какво още да се направи, стига човек да желае, по тази причина работата по благоустрояването не стопира. По Програмата за трансгранично съдействие ще укрепим брега на Градската река откъм жилищните блокове в сектора на ЖК „ Дунав “. Ще изградим две детски площадки – едната в ЖК „ Юг “, другата – в горния завършек на Западния квартал. Със средства на общината ще модернизираме осветлението и по селата – там, където не е сменено. Ще изградим спортна площадка на територията на Ученическия лагер в Попови ливади.
Основен миг в предизборните Ви обещания беше кадрово и финансово стабилизиране на болничното заведение. Всички сме очевидци, че това е реализирано. Какво още следва до края на мандата?
Да, управлението на общината оказва цялостна поддръжка на болничното заведение и Медицинския център за обезпечаване на опазването на здравето на популацията в града и региона. В момента тече процедура за закупуване на нуклеарно – магнитен резонанс. Продължаваме с програмата за специализанти, която се финансира от локалния бюджет. Ако има предложение от болничното заведение, ще стартираме такава стратегия и за медицински сестри.
След броени месеци се навършват две значими годишнини – 120 години от гибелта на Гоце Делчев и също толкоз от Илинденско – Преображенското въстание. Как общината ще ги означи?
Предвиждаме да ги отбележим уместно – като град с името на Гоце Делчев и с принос в българската история. Ние имаме обичаи в това отношение. Ще окажем подпомагане за осъществяване на самодейностите, отдадени на тези бележити годишнини. Знаете, че след Ковид пандемията културният календар се възвърне. Както и до момента, общината ще поддържа всички – читалища, учебни заведения, спортни клубове.
Господин Москов, Вие сте член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българска социалистическа партия, заместител – ръководител по локално самоуправление. Каква е Вашата оценка за обстановката в партията?
За страдание има хора, които свързват присъединяване си в партията с персонална полза. Сегашното управление на Българска социалистическа партия се пробва да преодолее това, само че се оказва доста мъчно. Виждаме какви са реакциите вътре в партията и отвън нея. Корнелия Нинова като ръководител на Националния съвет на Българска социалистическа партия разгласи обществено всички недъзи на нашето общество и предлага съответни решения, само че към момента няма схващане, което е видно от изборните резултати. Надяваме се, че това, за което настояваме - в България да има по-добър публичен ред, по-голяма правдивост, поддръжка на работещите хора и обществено слабите, ще срещне разбирането на хората, което ще докара до подобър резултат за Българска социалистическа партия. Последните решения, които Народното събрание взе по предложение на Българска социалистическа партия в обществената сфера, дават вяра.
А къде виждате излаз от рецесията в страната?
В България би трябвало да се извърши гражданска война на приходите, преразпределение на националния доход. Само по този начин ще спре приключването на здрава работна мощ, което се отразява отрицателно освен на националната стопанска система, само че и на фамилиите и възпитанието на децата. Въпросът е на управнически решения. Наложително е също партиите да се схванат. Реалностите на демокрацията са такива, че една партия не може да отхвърля друга. Трябва да се тръгне от това, което ни сплотява, да се слагат най-важните задания, които да стабилизират страната, и да вървим напред. Има задоволително готови хора в другите партии, които могат да дадат решения на проблемите. Крайно време е дребнопартийните борби да спрат, да се създадат рационални взаимни отстъпки в името на общата цел.Ще дам образец с кръглите маси от 90-те години на предишния век. Мога да посоча и работата в нашия Общински съвет, в който по огромните въпроси на общината вианги се реализира консенсус. Като има промел се сяда и се беседва, вършат се отстъпки. Така се работи и в други общини. Така би трябвало да е и в страната!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР