Община Габрово ще въведе Монтесори педагогика във всички детски градини

...
Община Габрово ще въведе Монтесори педагогика във всички детски градини
Коментари Харесай

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово

Община Габрово ще вкара Монтесори педагогика във всички детски градини през идната образователна година 2018/19 за децата в първа група. Предстои предварителен интервал, за който са заделени 90 000 лева в плана на бюджет на Община Габрово за тази година. Средствата ще бъдат разходвани за образование на учители и личен състав, пазаруване на материали за образователния развой и съоръжение на залите, където ще се преподава по метода на Монтесори.

Предвидено е образование на учителите от детските заведения, водено от преподаватели от СУ „ Св. Климент Охридски “. Те ще бъдат готови по какъв начин да преподават като следват главните правила, цели и цикъла от действия на Монтесори педагогиката.

В ДГ „ Мечо Пух “ за първи път се употребява новия способ през актуалната образователна година в две групи – първа и втора, където са тригодишните и четиригодишните. Заведението ще послужи като база за шерване на опит, познания и положителни практики с останалите детски градини.

Те вкарват метода, тъй като желаят да приложат нещо друго и новаторско в работата си, а образованието да бъде по-интересно, по-лесно и в това време да носи познания и наслада на децата. След като показват концепцията си на кмета Таня Христова, получават финансова поддръжка и помощ от Община Габрово. Учителите изкарват следдипломна подготовка в СУ „ Св. Климент Охридски “, закупуват се материали за работата на децата по Монтесори педагогиката.

Материалите са проведени в разнообразни зони – удобен живот, просвета, български език и математика. Подреждат се по трудност на специфична табла от съответното към нереалното и от лесното към комплицираното. Всяка една серия е обозначена в цвят, който демонстрира степента на компликация за това упражнение.
Например глаголите, допълненията, предлозите от зоната „ български език “ са в разнообразни цветове и по този начин децата ги научават. Математическият материал им оказва помощ да развиват схващане на математическата логичност. Детето минава от чисто сетивно проучване към премерване и изчисление. На по-късен стадий то се научава да събира, да умножава и дели. Умножението и деленето по способ Монтесори се прави със специфични дървени карти по доста елементарен, забавен и прегледен метод за децата.

В Монтесори средата малчуганите се развиват с разнообразни темпове, по тази причина за всяко дете в ДГ „ Мечо Пух “ има самостоятелен проект на развиване. Учителите единствено му оферират материала за деня, само че то взема решение дали желае да работи по това упражнение или не. Така обучителните материали развиват другите сетива и умения на детето в миг, в който то е готово за това. Няма направени стратегии, в които учителите да принуждават децата едновременно да правят една и съща активност.

Силвия Митрофанова споделя какво съставляват упражненията от зоната „ удобен живот “ и на какво учат най-малките. Тя е разграничена на на практика извършения, прелест и вежливост и надзор на придвижването. Упражненията в този модул са фундаментални за метода Монтесори, тъй като посредством тях децата се учат по какъв начин да се грижат за себе си и за средата, в която работят. Тези умения са значими за тях, тъй като това е възрастта, в която стартират да ги построяват. Така детето развива своята самостоятелност, самодисциплина и логическо мислене. Материалите, употребявани за упражненията, са част от домашната среда, същински и са с детски размери. Например част от упражненията са: миене и сушене на ръце, разчистване на обувки, прегъване на облекла, потребление на книга, грижа за околната среда, бърсане на прахуляк по мебели, разчистване на маса, грижа за градината и стайните растения, аранжиране на цветя и доста други.

Децата в ДГ „ Мечо Пух “ се научават да сервират и отсервират, сами си поставят храна в купичките и ги отнасят до масичките си. Учителят единствено следи дали са си сложили нужното количество. Упражнението изисква съгласуваност на придвижванията, с цел да не разсипят или разлеят храната. Дори това да се случи, децата знаят, че не е проблем, тъй като има средства за разчистване и те могат да си почистят. При отсервиране, малчуганите махат остатъците и със специфични четки за съдове измиват купичките си и подреждат. След това помощник-възпитателят подрежда съдомиялната машина. В модула „ удобен живот “ те учат нещата от живота и това, което им е належащо. У тях се построяват привички при хранене, при самообслужване, получават вътрешно възприятие за ред.

Родителите споделят, че децата им стават доста независими. Голяма част от тях мислят, че те са дребни да правят избрани дейности, само че не са толкоз дребни, с цел да се самообслужват, да си събуват и обуват обувките, да се обличат и събличат сами.

Една от аргументите, заради която в ДГ „ Мечо Пух “ избират да вкарат Монтесори педагогиката, е работата с родителите. Методът изисква разпоредбите да се съблюдават от безусловно всички – от родители, деца и учители. Ако родителите не поддържат учителите, неглижират слагането на разпоредбите и не изискват тяхното осъществяване у дома, те няма да видят резултата от образованието. Децата обичат реда, тъй като той им основава сигурност. В габровската детска градина учители и родители са обединени от обща цел – образованието и възпитанието на децата. Те не се конкурират и не си трансферират отговорности, а работят дружно.

Монтесори педагогиката е основана преди повече от 100 години от италианската лекарка Мария Монтесори. Основава се на концепцията да се оказва помощ на децата да се оправят сами, да имат нужното социално-комуникативно държание, да развият в себе си най-хубавите качества и умения. Заниманията моделират обществени умения у децата. Извършват се в авансово проведена среда, където се обръща особено внимание на всяко едно дете. Монтесори педагогиката има няколко раздела – действия от ежедневния живот, осезателен материал, език, математика и просвета. Основните правила на метода са свободата и персоналният избор на детето. То независимо взема решение в кой стадий от живота си да подходи към възприемането на нови умения и познания.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР