Община Дупница спечели финансиране за изграждане на Младежки център по

...
Община Дупница спечели финансиране за изграждане на Младежки център по
Коментари Харесай

Община Дупница спечели финансиране за изграждане на Младежки център

Община Дупница завоюва финансиране за създаване на Младежки център по процедура за асортимент „ Изграждане на юношески центрове (в градове, които не са областни) “, финансирана от Национален проект за възобновяване и резистентност. Проектът е на стойност 1 799 947.95 лева и планува построяването на нова постройка за юношески действия на терена на бившето отделение на строителни войски, както и финансиране на редица действия за младежи на възраст от 13 до 29 години.
" Проектното предложение за някогашния КЕЧ бе извоювано в изключителната конкуренция на още 23 възможни претенденти по процедурата. Предложението ни е класирано на трето място от общо 10 утвърдени плана. Важното е, че към този момент има решение по този терен, за който знаете, че повече от 3 години чакахме да бъде отворен механизъм за финансиране и се вижда краят на пустеещата поляна. Кварталът е гъсто обитаем и с реализирането на начинанието теренът ще носи изгоди за всички младежи на територията на Община Дупница ", сподели изпълняващият длъжността кмет на Община Дупница Олга Китанова.
Схемата за финансиране планува Младежките центрове да се осъществят по модел, препоръчан от Европейския директорски комитет за младежта, който създава план за разпространение на европейските юношески центрове на Съвета на Европа (СЕ) като принадлежности за установяване на стандарти и образци за най-хубави практики за младежката политика. По време на работа ще бъде следван и надграден моделът на към този момент построените в България юношески центрове, подкрепени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Проектът на Община Дупница планува привличане на възпитаници и младежи в дейностите на центъра, стимулиране и мотивирането им за осъществяване на начинания в поддръжка на личностното и общностното развиване, създаване на меки умения посредством методите на неофициалното обучение, образуване на културни, цивилен и просветителни начинания, атрактивни за младежите. Заложени са също взаимни образования и събития в мрежа с други центрове в България и Европа. За реализирането на тези действия ще бъдат назначени 2 юношески служащия, 1 учебен посредник и 1 шеф, които ще управляват активността на центъра.
" Всички спечелили претенденти сме в очакване на покана за сключване на контракт. Програмите финансирани по Плана за възобновяване са към момента нещо ново за държавната администрация и министерствата, само че от тях зависи парите да стигнат по-бързо до общините и жителите. След сключване на контракт за финансиране сме подготвени бързо да стартираме, защото за обекта разполагаме с план и позволение за градеж ", заключи Китанова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР