Община Димитровград откри официално обновения си градски център. Мащабният проект

...
Община Димитровград откри официално обновения си градски център. Мащабният проект
Коментари Харесай

Община Димитровград откри обновения си градски център

Община Димитровград откри публично актуализирания си градски център. Мащабният план “Ремонт и реорганизация на пешеходна зона в централна градска част (бул. " България " ) – I стадий, гр. Димитровград” на обща стойност от 5 185 000 лева изцяло промени образа в сърцето на града, като в същото време резервира неговата уникалност, оповестиха от Общината.
Едната част от средствата в размер на 4 407 250 лева са обезпечени от Европейския фонд за районно развиване, а другата - 777 750 лева - по Приоритетна ос 1 на Оперативна стратегия „ Региони в Растеж 2014 – 2020”. Процедурата за непосредствено даване е BG16RFOP001-1.032 „ Изпълнение на интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване 2014-2020-Димитровград”. Проектът бе с дълготрайност 24 месеца, със дата на пускане 19 септември 2016 година и дата на привършване 19 септември 2018 година
Дейностите, които бяха осъществени в този интервал, усъвършенстваха доста градската среда, сподели на заключителната конференция ръководителят на плана Тихомир Гочев. Той регистрира резултатите от свършеното и благодари на целия екип от експерти и специалисти, кито работиха по обновяването на пешеходната зона по бул. ”България”, която обгръща 32 280 кв. м.
В рамките на две години бяха осъществени действия, които усъвършенстваха доста естетическия образ на градския център; сътвориха се условия за консолидиране на хората в неравностойно състояние и се увеличи сигурността и сигурността на градската среда; извърши се изцяло разчистване и възобновяване с редица реставрационни действия върху колонадите, където с слагането и на новите осветителни тела се разкри хубостта на тези зони; зелените площи бяха преорганизирани като пространства и обогатени с нови дървесни типове, шубраци и цветя, които в допълнение с новото декоративно парково осветяване основават уютна среда за отдих и отмора. Поддържането на зелените пространства е решено с автоматизирана система за капково напояване. Най-впечатляващ е площад “Поезия”, където пространството към шадравана бе реорганизирано в посока на оживлението на центъра.
Резултатът от новооформените зони на реакция и детайли на актуалния градски дизайн, го трансфораха в обичано място за персонални срещи и публични събития. Фонтанът, който бе изцяло освежен и ремонтиран, допълнен с изцяло нови водни резултати, приключва изцяло неповторимостта на това място. Крайният резултат от реализацията на този план е един изцяло освежен, само че съхранил своята уникалност градски център, от който се употребяват жителите и гостите на Димитровград.
Градският център на Димитровград попада в границите на Културен маршрут към Съвета на Европа „ Атриум – архитектура на тоталитарните режими на 20. век в Европейската градска памет”, с което получава самопризнание на Европейско равнище със своята културна полезност и стойност.

Участие в конференцията взе и заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков, който акцентира, публичните изгоди от реализирането на този значим за града план и показа, че ремонтът и реконструкцията на пешеходната зона изцяло са съхранили неповторимия образ на центъра. Заместник-кметът добави, че според условията на Оперативна програма „ Региони в растиж” бенефициентите са длъжни да реализират избрани самостоятелни етапни цели към м. септември 2018 година по отношение на размера на верифицираните средства. Към днешна дата Община Димитровград има верифицирани над 10 000 000.00 лева по планове по Оперативна програма “Регионално развитие”, което е към 56% от общия размер, при най-малък предел от 20%. Това дава съществени шансове на Общината за приемане на още запас според Методиката за преразпределение на средствата в резултат на корекциите.
Символичното рязане на лента бе направено на площад “Поезия”, който се явява централен за пешеходната алея на бул. " България ". Пред събралото се голям брой председателката на Общинския съвет в града, госпожа Гергана Кръстева сподели, че времето ще направи още по-красив центъра и благодари на кмета и екипа за постигнатите резултати.
Областният шеф на Хасковска област Станислав Дечев поздрави кмета на града за това, че се работи интензивно по планове. Темпът, с който се откриват нови за града обекти, го прави най-развиващият се в Хасковска област. Димитровград е първият град в Южен Централен регион, който обнови градския си център, добави регионалният шеф. Заместник-кметът на Община Димитровград Яшо Минков акцентира, че това е най-мащабният подобен осъществен в градска среда за последните години.
Гости на събитието бяха доста общински съветници и жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР