Община Бургас въведе първата в страната онлайн система за поръчка

...
Община Бургас въведе първата в страната онлайн система за поръчка
Коментари Харесай

Всички бургаски училища в онлайн система за поръчки на храната за децата

Община Бургас вкара първата в страната онлайн система за поръчка на ястия от учебните столове. Пилотният до момента план ще обхване всички учебни заведения на територията на морския град от новата образователна година.
 Откриха публично
Чрез платформата е-stol.com, родителите могат да изберат и да платят седмичното обедно меню на децата си онлайн.

Целта на нововъведението е да се разширят ограниченията за поощряване на здравословното хранене измежду децата в учебните заведения, те да се стимулират да се хранят в учебните столове, вместо да купуват от павилионите към учебните заведения, където качеството на храните не може да бъде обезпечено и не дава отговор на условията на наредбите за здравословно хранене на учениците, пишат от общината.

В учебните заведения в Бургас прецизно се съблюдава наредбата за здравословно хранене на учениците, тази за характерните условия към сигурността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и учебните заведения, както и към храни, предлагани при проведени мероприятия за деца и възпитаници.

Извършват се постоянни инспекции от екипи, взаимно с РЗИ-Бургас и ОАБХ-Бургас. Училищните столове се управляват непрекъснато, по отношение на предлаганите храни в столовете, качеството на питателните артикули, от които се подготвят ястията за учениците, съхранението и периода на валидност. Ястията и грамажа се подготвят от рецептурник утвърден от Министерството на здравеопазването. В менюто се включват хранителни артикули от всички групи храни, нужни за уравновесено хранене на децата.

Досега менютата от компаниите бяха проверявани от технолог и обявявани на уеб страницата на общината. Сега се планува правенето на специфични централизирани хранителни менюта от технолога на община Бургас . Менютата и включените в тях ястия ще се съгласуват с компаниите, като инженер-технолога ще се грижи за уравновесено и рационално предлагано меню в столовете.

За да се възползват от системата, родителите би трябвало да се записват и да открият и причислят едно или повече деца към профила си.

" Има всевъзможни благоприятни условия за възнаграждение - едната опция е посредством дебитна, или кредитна карта да се заплати в платформата. Другата е на място в стола - само че по-голямата част от хората, които употребяват е-stol, го употребяват и за заплащане, тъй като е елементарно и комфортно ", разяснява зам.-кметът на общината Йорданка Ананиева пред Българска национална телевизия.

Извън главното меню, което се предлага в електронната система, е въведено и второ, различно.

Бургас е отличник по повод политиката и вложенията в региона на образованието у нас. Преди дни там бе намерено ново и извънредно съвременно учебно заведение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР