Община Бургас ще разработи нова програма в подкрепа на възрастните

...
Община Бургас ще разработи нова програма в подкрепа на възрастните
Коментари Харесай

Общинският съвет реши: Карта с привилегии за всички над 65 години в Бургас

Община Бургас ще създаде нова стратегия в поддръжка на възрастните хора. И с персонален образец, в унисон с демографските политики в сегашния мандат, ще насърчи пенсионерите за деен и здравословен метод на живот.

Това реши през днешния ден локалният парламент, който с цялостно единогласие одобри докладната на общинските съветници от групата на КОД- БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД за въвеждане на карта за привилегии за възрастни хора „ Бургаска сребърна общественост “.

Като главен претекст бе посочена очертаващата се трайна наклонност за застаряване на популацията и прогресивното повишаване с всяка минала година на процентния дял на възрастните хора над 70-годишна възраст, които живеят сами и изпадат в обществена изолираност.

„ Като общественици сме длъжни да дадем опция на възрастните хора да изживеят старините си почтено “, сподели общинският консултант Мариела Кирова, която е измежду вносителите на докладната. И даде за образец полска организация, която сполучливо ползва сходен модел в няколко европейски страни с фокус точно върху съхраняването на човешкия капитал.

Предвижда се, след създаване на ясни правила и установяване на финансовите параметри, Община Бургас да се трансформира в главен сътрудник на програмата. В нея, може да взе участие всеки гражданин на общината на възраст над 65 години, който ще има опция да получи специфична карта за привилегии. Тя ще му обезпечи право на отстъпки в обектите на комерсиалните сдружения, сътрудници в плана.. Те ще могат сами да дефинират отстъпката, която ще дават, като тя обаче не може да бъде по-малка от 5 %. Насърчаването на достъпа на възрастните хора (чрез обезпечаването на преференциални цени) до обучителни курсове, обществени услуги, здравни услуги, културни мероприятия, заведения, търговски обекти, услуги за спорт и хубост ще им разреши да останат дейни и пълноценно да вземат участие в публичния живот. Това от своя страна ще окаже удобно влияние върху тяхното физическо и психологично здраве “, се показва в претекстовете на докладната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР