Община Бургас ще предостави здравни услуги от разстояние чрез телемедицина

...
Община Бургас ще предостави здравни услуги от разстояние чрез телемедицина
Коментари Харесай

Община Бургас ще предоставя здравни услуги чрез телемедицина на трудноподвижни и самотни възрастни граждани

Община Бургас ще даде здравни услуги от разстояние посредством телемедицина на трудноподвижни и самотно живеещи възрастни жители, които са консуматори на обществените заведения в града. Предложението е на кмета Димитър Николов и получи единомислещата поддръжка на общинските съветници през днешния ден.

„ Поводът бе съответен случай на възрастен човек, за който се грижим, трудноподвижен и с наднормено тегло, при нужда да се диагностицира заболяване, от стеснение да се отиде от 12 етаж на постройката, в която живее, до болнично заведение и поради това закъснение и беше към този момент късно да се намесят лекарите. Това беше мотив ние да не се примирим с това. Имах диалог с министъра и го помолих да ни даде концепция по какъв начин да се грижим за тези хора и той сподели, че в света има пилотни планове с телемедицина. Има електронни устройства, които наблюдават параметрите и при отклоняване от тях, може да се реагира. Скъпо съоръжение е, само че е неуместно да чакаме бюджета и би трябвало да стартираме отнякъде “, съобщи кметът Димитър Николов.

„ В началото ще обхванем по-малък брой и по-тежки случаи на възрастни хора. Надявам се тази добра процедура да може да се развие. Помогнаха ни доста преподавателите в Медицинския факултет. Подадоха ни ръка и от УМБАЛ Бургас, които ще отделят способени медицински лица да стоят на мониторите и да наблюдават тези параметри. Първата крачка към този момент е направена. Дано резултатите от този първи стадий създадат по този начин, че скоро да внеса последваща докладна за по-мащабно развиване на плана, ориентиран към хората в обществените заведения, за които Общината би трябвало да се грижи и по този метод понижим компликациите с лекуването им “, добави още кметът Николов.

Мотивите за плановото предложение са увеличаващият се брой на трудноподвижните и самотно живеещи възрастни хора, ползващи разнообразни обществени услуги в община Бургас, потребността им от съвещания с лекари експерти и усложнения достъп до здравна грижа, заради здравното им положение или при наложени пандемични ограничавания.

От друга страна, телемедицината ще разреши даването на нужния достъп до специфични грижи, даже съответният експерт да се намира на огромно разстояние. Тя предлага комфортен метод за връзка сред доктор и пациент, премахвайки нуждата от физическо посещаване на лекарския кабинет, изключително в интервала на грипни епидемии, неприятни атмосферни условия или при сложна пъргавина на ползвателите на услугата.

Ползвателите на обществените услуги нормално се нуждаят от помощ при корекцията на дозите на медикаментите, установяване на режим на хранене и физическа интензивност, изписване на предписания за лекарства, които към този момент са им били предписани един път. Затова телемедицината е положително решение за следенето на заболели с хронични болести като диабет, висок холестерол или артериална хипертония.

Първият стадий от плана ще обхване общо 1000 ползватели на обществените услуги - 850 от Домашен обществен патронаж, „ Асистентска поддръжка “ и „ Патронажна грижа “ и 150 консуматори на дневни и резидентни услуги за възрастни в община Бургас - Дневни центрове за лица с увреждания, Дом за остарели хора и Защитени жилища за възрастни.

Този стадий включва обезпечаване на нужните условия и съоръжение за работата на екипа в УМБАЛ Бургас, съоръжение за екипите в обществените услуги за връзка с екипа в УМБАЛ Бургас и образование за екипите на Общината и на УМБАЛ Бургас. За задачата ще бъде обезпечено помещение за инсталиране на оборудването, закупуване на станция за телемедицина /ТМС/, ситуирана в УМБАЛ Бургас и техника, обезпечаваща качествена отдалечена аудио-видео връзка сред лекар-пациент и прекачване на здравни данни в действително време посредством ТМС и така наречен медкейс - куфарче с медицински принадлежности за събиране и изпращане на данни за здравния статус.

Освен новата техника, която би трябвало да обезпечи началото на телемедицината в Бургас, ще се употребява и общоприетоо здравно съоръжение, като пулсоксиметър, термометър, уред за премерване на кръвно налягане, ЕКГ уред за премерване на съществени здравни индикатори – кръвно налягане, пулс, температура, равнища на кръвна захар, индикатори на сърцето и други Консултациите ще се реализират от лекари от УМБАЛ Бургас.

Проектът е създаден от Община Бургас, дружно с УМБАЛ Бургас АД и преподаватели от Медицински факултет на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “.

С помощта на отдалечения достъп на оборудването лекарите могат да следят и управляват пациентите и да реагират при нужда. Предимствата при реализирането на плана са достъп до консултация с лекар-специалист отвън рестриктивните мерки на съответните медицински посоки, редуциране на времето сред появяването на здравословен проблем и първичната консултация, възстановяване на качеството на здравните услуги, изключително при следене на пациенти с хронични болести, сигурност за пациентите в епидемиологични обстановки и др.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР