Община Бургас, съвместно със Столична Община (водещ партньор) и Общините

...
Община Бургас, съвместно със Столична Община (водещ партньор) и Общините
Коментари Харесай

Община Бургас се бори с мръсния въздух

Община Бургас, взаимно със Столична Община (водещ партньор) и Общините Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана, е сътрудник в плана " Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух " по Програма Лайф 2017 - Life Action Grant 2017. На идното съвещание на локалния парламент кметът Димитър Николов ще изиска общинските съветници да поддържат това присъединяване.
Периодът за осъществяване на плана е с дълъг небосвод до 2024 година. Според една от плануваните благоприятни условия, Община Бургас би могла като бенефициент на целевото европейско финансиране да обезпечи на близо 2000 семейства замяна на конвенциалните способи на отопление с различни такива. Например, да се обезпечат електрически отоплителни уреди и печки с еко пелети, вместо в този момент употребяваните такива, в които се горят дърва, въглища, остарели облекла и други материали, насищащи атмосферния въздух с прахови частици, нездравословни за здравето. Първоначално е планувано да се стартира с пилотно тестване и оценка на схемата за замяна на горивните съоръжения на 80 семейства в Бургас. Най - проблематични в това отношение, изключително през зимата, са кварталите " Долно Езерово ", " Победа ", " Акациите ", к-с " Възраждане " и други
Усилията на общините - сътрудници по плана са ориентирани към възстановяване качеството на атмосферния въздух посредством осъществяване на ограничения, заложени в Програмите за възстановяване на качеството на атмосферния въздух (КАВ), които да доведат до минимизиране на ФПЧ в огромните градове, основаване на механизми за подкрепяне на семействата. Също по този начин ще се изпълнят и действия, които да спомогнат за повишение на оперативния и институционален потенциал на бенефициентите по плана и образуване на широкомащабна осведомителна капания, както и привличане/ангажиране на заинтригувани страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР