Община Бургас, съвместно с водолазите от СНЦ Приятели на морето“,

...
Община Бургас, съвместно с водолазите от СНЦ Приятели на морето“,
Коментари Харесай

Ето какво извадиха водолази от морето край Морска гара и Ченгене скеле

Община Бургас, взаимно с водолазите от Сдружение с нестопанска цел " Приятели на морето “, почистиха морското дъно от боклуци през уикенда. Екоинициативата се организира в двата празнични дни, Лазаровден и Цветница (16 и 17 април), в региона на Морска гара - Бургас и Рибарско населено място Ченгене скеле.

Сред участниците в това начинание беше и украинката Наталия Поликова, неотдавна пристигнала от Одеса, която е професионален инструктор водолаз.

Въпреки дъжда, ниската температура и слабата видимост под водата, най-много в неделния ден, гмуркачите съумяха да извадят на повърхността доста пластмасови и железни боклуци.

След акциите, събраните отпадъци бяха превозени и депонирани.

Водолазната самодейност беше предшествана от изследване на екологичното положение на морската околна среда и намиращите се в нея боклуци както на повърхността, по този начин и на дъното. Проучването се осъществя в 6 определени полигона на Бургаския залив (зони с нараснал антропогенен натиск): Пристанище Бургас, Пристанище Сарафово, акваторията на Северен и Централен плаж, Ченгене скеле и остров св. Анастасия.

Черно море е измежду най-замърсените с пластмасови боклуци водни басейни в света. Опазването на морската среда посредством осъществяването на разнообразни ограничения е измежду целите и част от тактиката на Община Бургас за възстановяване на биоразнообразието по Южното Черноморие и постигането на така наречен " наследник напредък “.

Целта на извършените действия е да увеличи публичната информираност за световния проблем с морските боклуци на Европа и да въодушеви промени в отношението и държанието на всички нас.

Инициативите са в границите на взаимен план на Община Бургас и Университет " Проф. доктор Асен Златаров " - " Повишаване на знанията за морската околна среда за стабилно ръководство на морските запаси и реализиране задачите на наследник напредък ", финансиран по Програма за морско дело и риболовство 2014 – 2020 година, ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИР-01-237/14.12.2020 г.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР