Община Бургас продължава да следи какви подкрепящи бизнеса програми са

...
Община Бургас продължава да следи какви подкрепящи бизнеса програми са
Коментари Харесай

На вниманието на бургаския бизнес: Отвориха 2 програми за безвъзмездна финансова помощ!

Община Бургас продължава да следи какви подкрепящи бизнеса стратегии са дейни и отворени за кандидатстване. Нека локалните бизнесмени се възползват от тях. Привлечете спомагателни средства в Бургас, дано не изхарчват всичко в София и вероятно в Пловдив!

През юли стартираха две стратегии за даване на безплатна финансова помощ на бизнеса. Програмите са създадени за внедряване на нови технологии, създаване на нововъведения и усъвършенстване на индустриалните процеси. Подаването на плановите оферти е по електронен път, за което е нужен КЕП.

* Администратор на първата стратегия е Изпълнителна организация за поощряване на дребни и междинни предприятия, която разгласи XIII-та конкурсна сесия на Националния Иновационен Фонд.

Целта е да се насърчи реализацията на научноизследователски развойни планове, инициирани и осъществени в предприятията, за създаване на нови или усъвършенствани артикули, процеси или услуги, ориентирани към усилване на икономическата успеваемост, повишение на новаторския капацитет и софтуерното ниво на предприятията, увеличение на частните вложения за тях, повишение динамичността на иновационните процеси.

Допустим претендент за финансиране: дружество – регистриран в България търговец по смисъла на Търговския закон или подобен по смисъла на законодателството на държава-членка на Европейския съюз.

Допустим сътрудник за осъществяване на план: дружество – търговец по смисъла на Търговския закон или такова лице по смисъла на законодателството на държава-членка на Европейския съюз и/или организация за научни проучвания и разпространяване на познания от държава- членка на Европейския съюз. Организацията за научни проучвания и разпространяване на познания следва да има статут на юридическо лице.

При планове с присъединяване на сътрудници, предприятието (едно от предприятията при план с повече от един партньор-предприятие) е координатор и има статут на претендент в конкурсната сесия и подава конкурсната документи (включително изискуемата за сътрудник по реализирането на проекта) посредством СУНИ.

Допустими области за финансиране, в границите на които би трябвало да попадат направените научноизследователски и развойни планове и които ще се финансират от Фонда, са:

1. Информатика и ИКТ;

2. Мехатроника и чисти технологии;

3. Индустрия за здравословен живот и Биотехнологии;

4. Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености.

Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ (БФП) за едно планово предложение е в размер до 500 000 лева

Максимален интензитет на помощта: до 80 % от допустимите разноски.

Продължителност на план: минималната дълготрайност на всеки план е 6 месеца, а оптималната – 18 месеца, считано от датата на влизане в действие на контракта за финансиране.

Срок за подаване на конкурсна документи: от 18.07.2022 година до 17:00 ч. на 18.08.2022 година

Начин на кандидатстване: по електронен път към Национален иновационен фонд, в електронен формат посредством система за ръководство на националните вложения /СУНИ/ на следния интернет адрес:.

Правилата на програмата и инструкции за попълване на електронна форма за научноизследователски развоен план, както и други документи са оповестени на следния интернет адрес:

* Втората стратегия е първа мярка по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), по която микро, дребни и междинни предприятия към този момент могат да аплайват по BG-RRP-3.004 „ Технологична рационализация “

От 22.07.2022 година микро, дребните и междинни предприятия могат да аплайват за безплатна помощ за закупуване на инсталация и програмен продукт за създаване на нови поточни линии и артикули. По мярката „ Технологична рационализация “ в българския бизнес ще бъдат вложени общо 260 млн. лева, а съфинансирането е до 50 % от общия финансов запас на плана.

Целта на тази мярка е да се увеличи успеваемостта на индустриалните процеси, да се реализира по-висока продуктивност, да се понижат индустриалните разноски и да се усъвършенства индустриалната верига посредством даване на безплатни средства на МСП.

По актуалната процедура претендентите могат да избират сред ЕДИН от използваните режими на държавна/минимална помощ (de minimis), както следва:

1. „ Регионална капиталова помощ “ според член 13 и член 14 от Регламент (ЕС) № 651/2014 на Комисията от 17 юни 2014 година за оповестяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар в приложение на членове 107 и 108 от Договора (OB L 187/26.06.2014).

Бизнесът може да кандидатства по т.1, като оптималният интензитет на безвъзмездното финансиране за претендентите при режим “регионална капиталова помощ “ е според от мястото на осъществяване на предлагането за осъществяване на инвестиция.

2. „ Минимална помощ “ (de minimis), според Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 година по отношение на използването на членове 107 и 108 от Договора за действие на Европейския съюз към помощта „ de minimis “. Процент на съфинансиране на предложенията за осъществяване на инвестиция, изпълнявани при изискванията на режим „ de minimis “ според Регламент (ЕС) № 1407/2013.

Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране за претендентите при режим “минимална помощ “ (de minimis) за микро, дребни и междинни предприятия е 50 %.

Начало за подаване на документи – 22.07.2022 година 16:30 ч.

Краен период за подаване на плановете – до 21 септември 2022 година, в това число.

Подаване на документите е напълно електронно през системата, в която е създаден нов модул за НПВУ.

Всички нужни документи са оповестени на:.

Очаква се от Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК) към Министерството на нововъведенията и растежа да разгласяват видеоуказания за попълване на формуляра и подаване на плановите оферти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР