Община Бургас подготви проекти за изграждане на пет съвсем нови

...
Община Бургас подготви проекти за изграждане на пет съвсем нови
Коментари Харесай

В Бургас търсят пари за 3 нови училища и 2 детски градини

Община Бургас приготви планове за създаване на пет напълно нови образователни корпуси. Три от пристройките ще разширят опциите за образование на учениците в бургаските учебни заведения ОУ " Княз Борис I ", ОУ " Васил Априлов " и ОУ " Христо Ботев " в кв. Сарафово, а останалите две ще бъдат в детските градини ДГ " Ален Мак " в кв. Сарафово и ДГ " Пинокио " в ж.к. " Меден рудник ".

" Причината за това е в увеличаващия се брой на децата, които избират бургаските образователни заведения. Току-що приключихме проектирането на новите учебни заведения и градини, а за реализацията им ще търсим финансиране и поддръжка от държавния бюджет ", показа кметът Димитър Николов.

По сходен метод, посредством финансиране по Националната стратегия за продължение на учебни заведения и детски градини на Министерството на образованието и науката, бе построен новият корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения в ж.к. " Меден рудник ".

По същата стратегия бе финансирано и проектирането на нова пристройка в двора на ППМГ " Акад. Никола Обрешков " и ПГРЕ " Георги С. Раковски ", за построяването на която също се търси финансиране.

Със лични средства и с поддръжка от учебното заведение, Община Бургас подвигна това лято напълно нова пристройка на СУ " Св. св. Кирил и Методий ". Освен нея, общинската администрация построява сега още три нови детски градини - ДГ " Морско конче " в ж.к. " Братя Миладинови ", ДГ " Синчец " в кв. " Горно Езерово " и трети корпус на ДГ " Надежда " в ж.к. " Меден рудник ".

Причината за напъните на общинската администрация в града за създаване на нови детски и образователни корпуси се крие в наклонността през последните години на нарастване броя на децата, които се образоват в бургаските образователни заведения.

През предходната 2020 година приемът в първи клас бе 1876 деца, а тази година е доста по-голям - 2046 или с 170 места повече. Тенденцията за повишение броя на децата се записва също в детските ясли и в градините. През 2020 година местата в яслите са 938, а тази година те са 1032. В детските градини - през 2020 година са 1724, а в този момент - 1753.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР