Община Бургас обявява подбор на членове на Съвета на децата,

...
Община Бургас обявява подбор на членове на Съвета на децата,
Коментари Харесай

Стани представително лице на Бургас в Съвета на децата към Държавна агенция за закрила на детето

Община Бургас афишира асортимент на членове на Съвета на децата, който е съвещателен орган към ръководителя на Държавна организация за протекция на детето (ДАЗД).

Поканата е към всички младежи от Бургас на възраст сред 13 и 16 години, които имат предпочитание да бъдат част от изработването на политики за развиване на младежите в България и да се включат в процеса на взимане на решения – едни от главните правила, залегнали в Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето.

Всеки искащ да бъде самобитният дипломат на бургаската юноша на национално равнище е належащо:

Да попълни формуляра в период до 22 юни 2022г.,

Да кандидатства като представител на своя училищен, детски или юношески съвет, детска или младежка самодейност или стратегия, неправителствена организация или да подаде самостоятелна кандидатура,

Да стимулира ясно и тъкмо своята кандидатура, отговаряйки на всички спомагателни въпроси,

Да прикачи нужния документ, доказващ решение от номинацията му от името на неговата неофициална група, училищен, детски или юношески съвет, или неправителствената организация.

В мотивацията всеки претендент би трябвало да показва:

Активност – значимо е детето да показва разпоредителност и предпочитание за присъединяване в публичния живот. Членуването в голям брой организации не значи, че детето е безусловно интензивно. Ако реализира действия в няколко организации, няма да може да се включва пълноценно във всички начинания на Съвета на децата. Кандидатът е подобаващ, в случай че членува и е деен най-вече в две организации, защото участието в Съвета ще породи спомагателни задължения.

Успешният претендент за член на Съвета би трябвало в мотивационното си писмо да уточни осъществените от него начинания и да опише методите за реализирането им.

Креативност – от мотивационното писмо би трябвало да е видно, че претендентът може да предложи нови решения на към този момент съществуващи проблеми.

Толерантност – присъединяване в Съвета на децата се основава на правилата на приемливост, либералност, бистрота, не-дискриминация. Член на Съвета не може да бъде дете, което употребява в мотивационното си писмо тирада на ненавист или обидни квалификации.

Ангажираност към обща идея – значимо е детето да уточни какво съответно желае да реализира с работата си в Съвета на децата и по какъв начин тази идея е значима и за други деца от региона.

Умение за водене на договаряния и присъединяване в групови полемики – съвещанията на Съвета на децата протичат интерактивно, като се редуват презентации, полемики в дребна група, работа в огромна група, и така нататък Решенията нормално се вземат с консенсус. Важно е претендентът да показва умения за участване в полемики – както да излага свободно позиция, по този начин и да изслушва другите деца и да дава отговор аргументирано.

Ориентираност към резултати – Съветът на децата е насочен към резултатите. Ангажиментите на членовете на Съвета не се изчерпват единствено с присъединяване в съвещанията на Съвета на децата и постигане до решения. Взетите решения по-късно се изпълнят в плануваните от самите деца периоди.

Организаторски умения – Свързано е с нуждата от предприемане на дейности на локално равнище след извършено съвещание. Успешният претендент би трябвало да показва умения да провежда събития/инициативи.

Доказани умения да работи, стимулира и сплотява децата от региона – този аршин още веднъж е обвързван с нуждата да се правят редица действия на локално равнище. Кандидатът би трябвало да опише случай, в който е довел своя самодейност до сполучлив край, като е привлякъл в нейното осъществяване свои връстници.

Изказва позиция от името на другите деца от региона – В Съвета на децата всеки член показва мнението на децата от региона, която съставлява. В мотивационните си писма претендентите би трябвало да опишат по какъв начин ще работят с други деца от региона си.

Ако припознаваш себе си кандидатствай на следния линк:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР