Община Бургас да участва като една от първите общини в

...
Община Бургас да участва като една от първите общини в
Коментари Харесай

Бургас участва в проект на УНИЦЕФ за деца със специфични потребности

Община Бургас да взе участие като една от първите общини в осъществяване на " Пилотен план за европейска гаранция за детето в България ", финансиран от Детския фонд на Организация на обединените нации - УНИЦЕФ. Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде прегледано от общинските съветници на идната идната седмица съвещание на локалния парламент, оповестяват от общината.

Община Бургас е една от едвам 10 общини, включени в пилотния план от три области на страната - Бургас, Ямбол и Сливен. Целта на плана е да бъдат усъвършенствани изискванията на живот и да се разшири достъпът и потреблението на интегрирани услуги при деца с увреждания и деца от фамилии в уязвимо състояние.

Предложението е да се обезпечи достъп до качествени услуги за предучилищно обучение на деца с увреждания и деца с обучителни усложнения. Дейностите ще се извършват в 9 бургаски детски градини - " Ханс Кристиан Андерсен ", " Ран Босилек ", " Калинка ", " Славейче ", " Раковина ", " Звездица ", " Чайка " " Звездица Зорница " и " Райна Княгиня ".

В тях ще бъдат назначени експерти като ресурсен преподавател, психолог и логопед, а личният състав в градините ще премине образование за създаване на приобщаваща образователна среда с развиване на капацитета на всяко дете и специфичен фокус върху децата със специфични потребности.

За задачата ще бъдат обезпечени подобаващи дидактични материали, принадлежности и пособия за поддръжка на образованието на деца със характерни потребности, както материали и средства за възстановяване на образователната среда.

Другата задача на плана в Бургас е даване на услуги за предварителна защита и поддръжка за деца от фамилии в уязвимо състояние. Дейностите ще се осъществят от Център за социална поддръжка /ЦОП/ на улица " Дрин " № 9 в ж. к. " Братя Миладинови ".

За постигането на този резултат ще бъдат наети трима нови експерти в ЦОП, а екипът на Центъра ще премине профилирани образования за работа с деца и фамилии в уязвимо състояние.

За реализиране на мобилната работа на екипите, Центърът за социална поддръжка ще получи нов автомобил, възложен от УНИЦЕФ, а реализацията на дейностите ще обхване към 120 деца и фамилии в уязвимо състояние.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР