Община Брезник започна подготовката на XIX-ия Маскараден фестивал Сурва. Събитието

...
Община Брезник започна подготовката на XIX-ия Маскараден фестивал Сурва. Събитието
Коментари Харесай

Община Брезник започна подготовката на маскарадния фестивал „Сурва“

Община Брезник стартира подготовката на XIX-ия Маскараден фестивал " Сурва ". Събитието ще се състои на 20 януари следващата година, оповестиха от администрацията.

В него могат да вземат участие групи маскирани от района и страната, придържащи се към достоверността на представяния от тяхна страна бит.

Организаторите напомнят, че крайният период за подаване на поръчки за записване във фестивала е 8 януари 2024 година Редът за явяване на групите ще бъде оповестен до 17 януари на интернет страницата на общинската администрация.

Организаторите припомнят, че съгласно регламента на фестивала няма да се позволява присъединяване на деца под 3-годишна възраст. Всяка група би трябвало да извърши програмата си в границите на 10 минути. Пет минути за явяване е отделено и за представянето на детски сурвакарски или кукерски групи на възраст от 3 до 14 години.

" Сурва " в Брезник няма конкурсен темперамент. Всички маскарадни групи получават премия от 200 лв., грамота и статуетка. Парична награда в размер на петдесет лв. се присъжда поотделно на най-младия и най-възрастния участник в дефилето.

По традиция сурвакарският обзор в Брезник се организира в събота, една седмица преди Международния фестивал на маскарадните игри в Перник. Той е " генерална подготовка " за локалните сурвакарски групи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР