Община Благоевград започва да налага санкции на хора, които дават

...
Община Благоевград започва да налага санкции на хора, които дават
Коментари Харесай

Казусът с бездомните и агресивни кучета в Благоевград: Налагат санкции на всеки, който ги храни

Община Благоевград стартира да постанова наказания на хора, които дават храна на бездомните четириноги .

Решението бе признато от кмета Илко Стоянов по време на среща с пострадали поданици от нападателни кучета , които желаеха налагането на такава глоба. С използване на ограниченията ще бъде сведен броят на животните, събиращи се на групи на избрани места в града, оповестиха от Общината.
 Община Благоевград
Данни сочат, че безпризорните четириноги населяват територии, точно, на които получават храна . „ Има редица аргументи, поради които следва да предприемем сходни дейности. Ще дам образец - хората, които хранят кучетата постоянно носят храната в найлонови чанти. Ето за какво не са малко случаите, в които животни атакува т, когато видят човек торба.

Те инстинктивно одобряват, че в нея има нещо, което ще задоволи глада им . Когато се грижиш за животно, това значи да поемеш и съответната отговорност както за неговото здраве, по този начин и за неговото държание.

В тази връзка ще посоча, че за предходната година, да вземем за пример, няма нито едно лице, включително и от самопровъзгласилите се за природозащитници, което да е подало декларация, че поема сходна отговорност за куче, което живее на улицата. Смятам, че този факт е извънредно сладкодумен самичък по себе си, без да встъпвам в детайлности “, разяснява кметът Илко Стоянов.

Налагането на наказания въпреки това ще докара до предварителна защита на отравянето на животни, защото когато кучето приема храна, това може да бъде замаскирана отрова , каквито случаи има към този момент в Благоевград.

По време на срещата бяха набелязани първите стъпки към съществено и хуманно решение на казуса както за хората, по този начин и за кучетата. Кметът съобщи, че има намерение да изпрати публично писмо до виновните държавни институции, посредством което ще упорства за смяна в законодателството в посока преодоляване на популацията и прекъсване на така наречен „ туризъм на кучета “.

По време на срещата страните се сплотиха към концепцията кметът и хората да поканят 11-те народни представители за Благоевградска област от идващото Народно заседание, с цел да бъде търсено решение на казуса посредством внасяне на законодателни промени по предложение на депутатите в Народното събрание.
 Община Благоевград
„ Наистина можем да си взаимодействаме в тази посока. Например, Община Благоевград има позволение за градеж на нов подслон, с огромен потенциал, имаме подготвеност да стартираме построяването, само че за жалост към този миг няма позитивен отговор за финансиране от страната, макар десетките писма, които съм писал.

Смятам, че депутатите, определени от благоевградчани в идващия парламент, могат да бъдат потребни в тази посока и дружно с общи старания да построим новия подслон. Така ще помогнем и на хората, и на бездомните кучета “, разяснява кметът Стоянов.

Той прикани обществеността, включително и всички доброволци и Неправителствени организации организации, имащи отношение по случая да обединят напъните си за пускане на огромна акция за поощряване към осиновяване на безпризорни четириноги.

„ Само по този метод, посредством дейни дейности, ще покажем грижа и към хора и към кучета . Така ще понижим и създалото се напрежение в обществото, належащо е тази война да спре. Трябва да е ясно, че когато има систематичен проблем, името на кмета няма значение, просто всички би трябвало да търсим “, разяснява кметът Стоянов.

По време на срещата, инициирана от потърпевши от набези на бездомни животни, участваха и секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, и шефът на Оперативна програма „ Приют за безстопанствени животни “ Владислава Асенова.

Предстои следваща среща диалог, на която ще бъдат поканени и представители на неправителствени организации.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР