Община Благоевград ще закупи 6 електробуса, с изключително високи характеристики,

...
Община Благоевград ще закупи 6 електробуса, с изключително високи характеристики,
Коментари Харесай

Община Благоевград закупува 6 изключително модерни електробуса и изгражда 3 зарядни станции по проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”

Община Благоевград ще закупи 6 електробуса, с извънредно високи характерности, които ще обслужват нови линии от градския превоз в града. Предстои да бъдат построени и 3 зарядни станции, които да обслужват транспортните средства.

Електробусите ще бъдат обезпечени по план „ Интегриран градски превоз на град Благоевград ”, който сега се извършва от общинска администрация, под управлението на кмета Илко Стоянов.

Целите и дейностите по плана, както и изпълнените такива до този миг бяха показани по време на начална конференция в зала 5 на Община Благоевград.

В нея взеха присъединяване заместник-кметът по стопанска система, финанси и европейски планове Мария Петрова, Мирослав Кюпов, шеф „ Благоевград Еко Транспорт “ ЕООД, членове на екипа по плана, Николай Недялков, представител на компанията снабдител на електробусите, медии, заинтригувани лица и жители.

„ Благодарение на напъните от страна на кмета Илко Стоянов успяхме да спасим сегашния план. Бяхме изправени пред действителен риск да загубим както средствата за подлеза при кв. „ Грамада “, неосъществим за осъществяване през програмния интервал, по този начин и финансирането за целия план - над 4 млн. лв. безплатна помощ. С поредни стъпки се справихме с този проблем “, съобщи по време на конференцията Мария Петрова.

Електробусите, които ще обслужват линии от градския превоз в Благоевград, са с съвременна визия и оферират всички улеснения за пасажерите и водачите. По време на конференцията главните им характерности бяха презентирани от Николай Недялков, представител на компанията снабдител.

Превозните средства са нископодови, с двойна врата, инсталирана вдясно от придвижването, за обезпечаване на оптимален комфорт за пасажерите в неравностойно състояние, както и за родители с колички. Електробусите ще разполагат с механична рампа, а след стартирането ѝ рейсът не можа да потегли. При това състояние автоматизирано ще се включват спешните светлини, които да ориентират останалите участници в придвижването.

Автобусите ще бъдат оборудвани с таблети, които ще дават цялостна техническа информация, включително за равнището на батерията на електрическия автомобил, оставащия пробег и така нататък

Чрез таблетите ще може да бъде ръководена температурата в купето за оптимален комфорт на пасажерите.

Елетробусите ще бъдат оборудвани и с камери, три от тях ще бъдат инсталирани в самия рейс, а другата ще разрешава на водача да се осведоми за придвижването при заден ход. Ще има и специфични бутони, посредством които пасажерите ще могат да алармират за желанието си да спрат на избрана спирка. Предвидени са и вградени USB портове за зареждане на телефони, таблети и така нататък

В транспортните средства ще има и обособени места за трудноподвижни хора и майки с колички.

Размерите на рейсовете са съобразени тъй че да могат да обслужват по-малки улици от второстепенна улична мрежа.

Предстои да бъде извършено и образование на водачите и техническия личен състав, който ще поддържа електробусите.

Основната цел на план „ Интегриран градски превоз “ е повишение качеството на живот на жителите и понижаване на отрицателните въздействия върху околната среда посредством възстановяване на изискванията и повишение на привлекателността на всеобщия публичен градски превоз на територията на Благоевград.

Сред характерните цели на плана са: възстановяване скоростта и качеството на обслужване на публичния градски превоз, поддръжка и развиване на устойчива, съвременна и безвредна транспортна система, дейно развиване на публичния градски превоз, възстановяване свързаността на кварталите, обезпечаване и улеснение достъпа до услугите на градския превоз на хора в неравностойно състояние. Сред задачите, които ще бъдат реализирани още са понижаване на автомобилния трафик и тапите по основните пътни артерии и към жп линията в града, запазване на околната среда посредством възстановяване характерностите на инфраструктурата, обвързвана с всеобщия публичен градски превоз.

Електробусите ще бъдат ръководени от общинско комерсиално сдружение „ Благоевград Еко Транспорт “ ЕООД, което ще реализира публичен транспорт на пасажери със закупените електробуси по плана. В момента Община Благоевград е в процедура по одобрение на нова линия на градския превоз, част от утвърдената транспортна скица.

Общата стойност на плана е 5 621 412,82 лева, от които европейското финансиране е 3 691 571,30 лева, националното съфинансиране: 651 453,75 лева, а личният принос. Общата стойност на безплатна финансова помощ е 4 343 025.05 лева Срокът за осъществяване е до м. октомври 2023 година

Проект „ Интегриран градски превоз на град Благоевград ” се реализира с Договор № BG16RFOP001-1.008-0010-C01, с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР