Община Благоевград предлага да бъдат направени промени в условията по

...
Община Благоевград предлага да бъдат направени промени в условията по
Коментари Харесай

Нови правила за финансово стимулиране на раждаемостта в Благоевград

Община Благоевград предлага да бъдат направени промени в изискванията по наредбата за разпределяне на еднократна финансова помощ за стимулиране на раждаемостта и развъждането на деца.

По време на конференция, кметът на Благоевград Илко Стоянов разясни, че от с негова заповед от 1 февруари 2022 година, всички подадени заявки, подлежат на преразглеждане.

Едно от главните евентуални промени касае частта за уседналост, съгласно която единият родител следва да има непрекъснат и сегашен адрес на територията на общината най-малко 2 година преди раждането на детето, а другият минимум 6 месеца преди складиране на заявката.

Целта е да се предотвратят случаи, в които родители, живеещи в други обитаеми места, получават паричен тласък от бюджета на Община Благоевград.
„ Оказва се, че има непропорционалност сред средствата, които отпускаме ние и тези, в други общини.

За страдание има случаи, в които този факт се оказва причина за така наречен „ майчин туризъм “. Има пропуски в Наредбата, а нашата цел е да ги отстраним и да сложим ясни и съответни условия “, разяснява кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Емилия Халилова, шеф на Дирекция „ Социална и жилищна политика “ разясни, че има обстановки, при които в опит да се връчи заповедта за погашение на помощта, се оказва, че съответното семейство не живее в Благоевград.
Промените, планувани от Община Благоевград, плануват и удължение на периода за погашение на еднократната помощ.

„ Всичко зависи от бюджета. Както е известно преди общините да имат собствен личен подобен, следва да бъде признат този на национално равнище. Децата и родителите са наш приоритет, по тази причина към този момент имахме случаи на пренасочване на парите от едно перо на Общинския бюджет в друго, което несъмнено усложнява обстановката.

Семействата с новородени деца, които дават отговор на съответните условия ще получат помощта, само че това може да се случи най-рано откакто бъде признат Бюджета на Общината “, разяснява още кметът Стоянов.
Предложението за промените е оповестено на сайтаи ще бъде подложено на гласоподаване по време на съвещание на Общински съвет – Благоевград.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР