Община Асеновград изпрати до медиите становище във връзка със състоянието

...
Община Асеновград изпрати до медиите становище във връзка със състоянието
Коментари Харесай

Община Асеновград със становище за честите ВиК аварии

Община Асеновград изпрати до медиите мнение във връзка със положението и поддържането на ВиК-мрежата и честите повреди на територията на общината.

Ето цялостния му текст:

„ Съгласно настоящото законодателство, община Асеновград е притежател на водопроводната и канализационна мрежа, построени на територията на общината. Съгласно условията на чл.198 (б) от Закона за водите, в действие от 24.09.09 година, т.2 – ръководството на ВиК системите в рамките на обособената територия е разпределена сред страната и общините или сред няколко общини. Община Асеновград е предала всички свои лични ВиК системи на асоциацията по ВиК – Пловдив. Съгласно чл.37 (1), асоциацията дава на ВиК оператора изключителното право да стопанисва, поддържа и експлоатира ВиК системите и оборудванията в обособената територия.

Съгласно Договор за стопанисване, поддържане и употреба на ВиК системите и оборудванията и даване на водоснабдителни и канализационни услуги от 28.01.16 година, в действие от 01.04.16 година, подписан сред асоциацията и ВиК – Пловдив ЕООД, в качеството му на оператор, се „ дава на оператора изключителното право да стопанисва, поддържа и експлоатира всички съществуващи и бъдещи обществени активи при съблюдаване на условията и рестриктивните мерки на закона за водите и Закона за запазване на околната среда “. Съгласно чл.4 (2) на същия контракт, операторът се задължава да стопанисва, експлоатира и поддържа активите с дължимата грижа и в сходство с положителните инженерни практики и проекта за стопанисване, употреба и поддръжка. “

ВиК – Пловдив е независимо сдружение, върху което община Асеновград няма правно съображение да реализира надзор, да постанова наказания или да взема отношение по осъществяване на работата на чиновниците в организацията. Всички проблеми, които зародят на територията на община Асеновград, свързани в водопроводната и канализационната мрежа, жителите следва да отнасят до ВиК – Пловдив или по-горни инстанции. Обръщаме внимание на всички консуматори, че имат контракт с ВиК – Пловдив и за услугата, която им се дава, се заплаща точно на сдружението. Община Асеновград не е страна по гореспоменатия контракт. През последните две години водното сдружение е построило над 10 обекта, а точно: на улиците „ Клокотница “, „ Странджа “, първи стадий от „ Дружба “, „ Отец Паисий “, както и в селата Леново и Долнослав (улиците „ Отец Паисий “ и „ Васил Левски “) и други. За тях ВиК – Пловдив е направило изработката на водопроводи и канализация, а община Асеновград е възстановила и ремонтирала настилките.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР