Община Асеновград излъчи победителите в традиционния конкурс за Най-добро домашно

...
Община Асеновград излъчи победителите в традиционния конкурс за Най-добро домашно
Коментари Харесай

Община Асеновград излъчи победителите в конкурса „Най-добро домашно вино“

Община Асеновград излъчи спечелилите в обичайния конкурс за " Най-добро домашно вино ", годишна продукция 2021 година. Конкурсът се провежда за 30-та поредна година и по отношение на това на церемонията по връчването на премиите участваха и спечелилите от предходните години.

Тази година в състезанието са взели участие 80 винари, като до финала профилираното жури е позволило 17. За първи път тази година в него вземат участие винопроизводители от асеновградските села Тополово, Нови извор, Червен и Новаково, както и от Пловдив, Крумово и селата от така наречен Родопска яка. Всичките финалисти получиха за спомен бъклица със заръката " да продължат традицията на славните си предшественици и да не престават да популяризират Асеновград ".
 Българска телеграфна агенция
Традиционно община Асеновград е лозарски регион, и също така, тук се прави хубаво и качествено вино, сподели за Българска телеграфна агенция кметът Христо Грудев след приключването на церемонията по награждаването. Той акцентира, че в този район сортът мавруд има най-благоприятни условия за развиване, по тази причина и обичайна напитка от вино тук е маврудът. По думите му, традициите в това направление са от епохи, асеновградчанин е и Аристи Чорбаджаков, прочут като Чорбаджака, който издига производството на вино от мавруд в изкуство и продава под името " малага " гъста, хубава и търсена напитка в цяла Европа, напомня Грудев.

Грудев пожела на всички винопроизводители здраве и триумфи и да не престават да разнасят славата на Асеновград като лозарски и винарски регион. Защото и лозята, и виновността се създават с доста труд и благодарение на Св. Трифон, който подарява изобилие на нашите земи, с цел да може всичко това да се случи, добави Христо Грудев.
 Българска телеграфна агенция
Наградният фонд на състезанието бе разпределен в две категории - за произвеждане от Асеновградския район и за производители от обитаемо място отвън общината. Голямата премия - буре и парична сума, получи най-малкият участник в състезанието - Любослав Ангелов от Асеновград, за виното си от вид каберне совиньон.
 Българска телеграфна агенция

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР