Обществото за световни междубанкови финансови телекомуникации (SWIFT) планира през следващите

...
Обществото за световни междубанкови финансови телекомуникации (SWIFT) планира през следващите
Коментари Харесай

SWIFT ще въведе нова платформа за цифровите валути на централните банки по света

Обществото за международни междубанкови финансови телекомуникации (SWIFT) възнамерява през идващите една-две години да сътвори нова платформа, която да свърже вълната от цифрови валути на централните банки (CBDC), които са в развой на създаване със съществуващата финансова система, предава организация Ройтерс.

Този ход, който би бил един от най-значимите до момента за зараждащата се екосистема на CBDC. Като се има поради основната роля на SWIFT в световното банкиране, евентуално ще бъде ход ще бъде реалност сега, в който бъдат пуснати първите огромни цифрови валути.

Около 90% от централните банки в света към този момент изследват стартирането на цифрови версии на своите валути. Повечето от тях не желаят да изостанат от биткойн и други криптовалути, само че се борят с софтуерните компликации.

Ръководителят на отдела за нововъведения на SWIFT Ник Кериган съобщи, че последното изследване, което е траяло 6 месеца и в което е взела участие група от 38 членове-централни, търговски банки и платформи за сетълмент е било едно от най-големите световни съдействия по CBDC и „ токенизирани “ активи досега.

Проучването се концентрира върху това да се подсигурява, че всички CBDC на разнообразни страни могат да се употребяват дружно, даже и да са построени въз основата на разнообразни базови технологии или „ протоколи “. По този метод ще се понижат рисковете от фрагментация на платежните системи. Той сподели също, че те могат да се употребяват при доста комплицирани търговски или валутни заплащания и евентуално да бъдат автоматизирани, тъй че да се ускорят и понижат разноските за процесите.

„ Разглеждаме проект за продуциране на CBDC (пускане като продукт) през идващите 12-24 месеца. Това е прекосяване от пробен стадий към нещо, което се трансформира в действителност. “

каза Кериган в изявление

Макар, че периодите към момента могат да се трансформират, в случай че стартирането на CBDC в огромните стопански системи се забави, това би било сериозен тласък за опазване на преобладаващата позиция на SWIFT в мрежата за платежни услуги сред банките.

В страни като Бахамските острови, Нигерия и Ямайка към този момент има построени и функциониращи CBDC. Китай напредва с действителни тествания на дигитален юан. Европейската централна банка също е в развой на създаване на цифровото евро. Основното преимущество на SWIFT е, че съществуващата мрежа към този момент може да се употребява в над 200 страни и свързва повече от 11 500 банки и фондове, които я употребяват за изпращане на трилиони долари всеки ден.

CBDC се трансформира от съвсем непознато разбиране отвън банковите среди в нарицателно от 2022 година насам. Тогава SWIFT отряза множеството съветски банки от мрежата си като част от глобите на Запада поради нахлуването в Украйна.

Идеята е, че откакто решението за взаимосвързаност бъде разширено, банките ще разполагат с една съществена световна точка за връзка, способна да обслужва заплащанията с цифрови активи, а не с хиляди, в случай че би трябвало да основават самостоятелни такива с всеки контрагент.

Наред с напредъка към CBDC, Кериган уточни прогнозата на Boston Consulting Group (BCG), че до 2030 година активи на стойност към 16 трилиона $ ще могат да бъдат „ токенизирани “. Това е развой, при който активи като акции и облигации се трансформират в цифрови, които по-късно могат да бъдат издадени и търгувани в действително време.

„ Ако можем да включим случаен брой мрежи към системата SWIFT, това ще стане доста по-широко мащабируема опция за промишлеността. “

каза той
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР