Обществото не усеща ефективна работа от страна на институциите, които

...
Обществото не усеща ефективна работа от страна на институциите, които
Коментари Харесай

Дечев: Реакцията по случая с Дебора можеше да е по-адекватна дори и при действащия НК

Обществото не усеща ефикасна работа от страна на институциите, които то устоя от налозите си. Това е главен проблем. На това се дължи част от голямото неодобрение във връзка със случая с Дебора и този в Цалапица, този в Лозен. Това съобщи пред Нова тв заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев.

„ Проблем е, че българските жители не усещат институциите, които се устоят от техните налози, да Усещането, че налозите, които се взимат от заплатите на българите, не се употребяват по най-ефективният метод. Че българските институции не работят дейно. Но отново да се върна единствено с едно изречение на това, което споделих доскоро. Добре е, че самите българи са се трансформирали, и че нетърпимостта им към избрани типове насилия – е на разположение.

Дечев оцени позитивно ответната реакция на българското общество против домашното принуждение:

„ Тя е доста по-силна. Няма я тази приемливост към домашното принуждение, която е съществувала в предишното, когато са приемали домашното принуждение като някакъв битов фамилен скандал, който би трябвало да си останеме под покрива сред четирите стени на околните “, съобщи Дечев.

Дечев акцентира че по случая с Дебора реакцията е могла да бъде по-адекватна даже при сегашния Наказателен кодекс.

„ Истината е, че в действителност, въпреки и по един противен метод, казусът с Дебора от Стара Загора съвсем съответства с обнародването на едни промени в Закона за отбрана от домашното принуждение, които са готвени в Министерството на православието в продължение на година и половина по-рано. Тоест работата по тях е почнала още през февруари и март 2022 година. Тези промени бяха обнародвани в „ Държавен вестник “ на 1 август тази година, т.е. няколко дни след случая с Дебора. Те плануват основаването на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, като негов ръководител ще бъде вицепремиер. Заместник-председател на този съвет ще бъде наложително министрът на правораздаването. Без значение по какъв начин се споделят лицата, заемащи тези два високи поста в държавното управление. Този съвет би трябвало да създава политики за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, да координира дейностите сред другите държавни институции. Нещо, което е една българска уязвимост “, акцентира той.

Дечев съобщи, че законът е бил изрично на страната на потърпевшата.

„ Аз настоявам, че и сега, без да изисквам, че нашият Наказателен кодекс и нашият Наказателно-процесуален кодекс са съвършенни. Да, там има текстове, които би трябвало да се трансформират или такива, които да се прибавят, само че даже при тези текстове казусът с Дебора можеше да бъде разследван най-малко първоначално по напълно различен метод. Там казусът не е единствено в законодателството. Даже бих споделил, че не е главно в законодателството. Проблемът е в нашето отношение към домашното принуждение, като хора, като общество. Има едно огромно неглижиране “, уточни зам.-министърът.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР