Общество, което въпреки векове еволюция и десетилетия на технологичен прогрес“,

...
Общество, което въпреки векове еволюция и десетилетия на технологичен прогрес“,
Коментари Харесай

Нотр-Дам изгоря, социалните медии – също

Общество, което макар епохи еволюция и десетилетия на софтуерен „ напредък “, е манипулируемо като стадо, елементарно се подава на внушения и реагира първосигнално...

Бедствието в Париж още един път сподели какъв брой неподготвени са софтуерните платформи да обработват новините в действително време (източник: CCO Public Domain)

Величествената катедрала Нотр-Дам в Париж изгоря, а около нея – и обществените медии. И в случай че архитектурно-историческият монумент въпреки всичко има обилни шансове да бъде реставриран, то за доверието в платформите за уеб-общуване няма никакви учредения да се счита, че може да стартира да се връща.

Слухове и дезинформация

Едва ли има човек, който може да остане апатичен към съсипването на величествената, споменавана в романите и учебниците, вековна готическа катедрала. Стотици хиляди хора посещават красивата постройка всяка година. Всеки от тях снима.

Снимат всички, въпреки че мнозина знаят, че с течение на времето всеки квадратен сантиметър от катедралата е документиран, сниман, рисуван милиони пъти. Всеки изпитва непреодолимо предпочитание да отнесе със себе си „ своя “ си частичка от величието на такова място. Всеки желае да отнесе със себе си част от страстта от срещата, от възприятието на екстаз.

Точно това кара хората по целия свят да се вълнуват от събитие като пожара в Нотр-Дам. И да търсят информация за него. Ала това, което откриха посетителите на обществените медии в понеделник, бяха на първо място клюки и заблуди.

Ето някои от тях:

Пожарът бил тенденциозен – това изказване разпространяваше една от известните медии. Твърдението, изтрито по-късно, гласеше, че съгласно работник-реноватор на катедралата, имало е палеж.

Усмивки и наслада – появиха се „ скрийншотове “ с хипотетични „ хора “, които се радват и се смеят на новината. Екраните внушават, че има доста хора, които се радват на нещастието, и че те са все с арабски имена.

Тероризъм – съгласно Twitter обява, която претендира да е на CNN, пожарът е терористичен акт. Намери се и „ публикация “, която твърди, че край катедралата била открита кола с газов контейнер и „ арабски документи “. Оказа се, че публикацията е от 2016 година

„ Берат плодовете “ – подправен профил на Fox News излезе със заглавие, съгласно което американски сенатор е декларирал, че „ те жънат каквото са посяли “.

Видео с крясъци „ Аллах Акбар “ – видеозапис на горящата катедрала, на фона на която се чуват крясъци „ Аллах Акбар “, бе публикувано из Twitter. Видеото се оказа с доста версии.

9/11 – една от огромните дози дезинформация пристигна от YouTube, където логаритмите свързаха облика на пожара в Нотр Дам с пояснения за срутва на кулите-близнаци в Манхатън на 11 септември 2001 година

Перфектните условия

Всичко това се случва във време, в което е доста елементарно да се „ сготви “ една доктрина за умишлен палеж. Остава седмица до Католическия Великден. Мнозина виждат символичност в това вековната катедрала да пламне точно в този миг.

Провалът на изкуствения разсъдък

Алгоритмите за пречистване на подвеждащо и нападателно наличие не съумяха да се оправят с дезинформацията и слуховете, проучват експерти в Гардиън. Засега прокурорите в Париж са единомислещи, че въобще не става дума за палеж, че това не е демонстрация на етническа ненавист и че, най-вероятно, огънят е горящ поради реставрационните и възстановителни работи по постройката.

Може би най-големият неуспех на изкуствения разсъдък в тази ситуация е свързването на пожара с атентата в Ню Йорк от 2011 година в YouTube. Предполага се, че неправилното идентифициране на фрагментите се дължи на огромните количества мрачен пушек в изображенията.

Независимо от това грешката се оказа с голямо влияние. Хиляди видеа, снимани от очевидци на пожара в Париж, се оказаха свързани със публикация по отношение на терористичната офанзива в Ню Йорк. Така вместо да се постави завършек на евентуална „ доктрина на конспирацията “, в действителност се сътвори нова такава. YouTube се извини за грешката, само че това надали трансформира постигнатия резултат.

Провалът на обществените медии

Бедствието още един път сподели какъв брой неподготвени са софтуерните платформи да обработват новините в действително време. Съвсем малко е задоволително, с цел да се трансфорат късите вести с прекомерно непретенциозно наличие в злокобни сюжети. Особено на фона на неналичието на задоволително фактическа информация, което, прочее, не е извънредно за подобен вид събитие – мъчно е да чакаме проверяващите да знаят точната причина за огъня още до момента в който катедралата гори!

Ето, че обществените медии се оказаха ненадминати в това, което най-вече не трябва да вършат: тиражирането на клюки, заблуди, насаждането на напрежение. Създадени като средства за елементарен продан на мисли, хрумвания, картини и видео, те помогнаха за бързото разпространяване на нездравословните мисли, порочните хрумвания, страховете, обвиняванията, мрачните настроения.

Видимо е за какво обществените медии в никакъв случай няма да бъдат „ медии “ по своята същина. Те може да са мрежи за продан, само че няма по какъв начин да са медии – лишени са от опцията да дават обективно, съществено наличие, лишено от отенъци и внушения – наличие, на което да можем да се доверим.

По-неприятното е, че неуспехът на обществените медии е знак за неуспеха на цялостното ни общество. Общество, което – макар епохи еволюция и десетилетия на софтуерен „ напредък “ – е манипулируемо като стадо, елементарно податливо на внушения, реагиращо първосигнално.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР