Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент

...
Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент
Коментари Харесай

Галъп: Обществото одобрява служебното правителство

 Общественото мнение във връзка с служебния кабинет към този миг е позитивно. Това сочи проучване на социологическа организация " Галъп ".

Това е обвързвано и с обичайния престиж на президента, който в този момент даже укрепва. Има известно публично усмиряване. На прага на предстоящите растежи на коронавирус у нас, двама от всеки петима настояват, че не са имунизирани и няма да се имунизират. Това е етапната равносметка в данните от сондаж в границите на ежемесечната самостоятелна изследователска стратегия на " Галъп интернешънъл болкан “.

Общата оценка на служебния кабинет е позитивна. 58,9% го утвърждават, а 28,8% не го утвърждават. Останалите се двоумят. Одобрението доминира при всички изследвани публични пластове, като се изключи последователите на ГЕРБ. Равносметката от дистанцията на времето занапред ще става значима. Обикновено, за всеобщото схващане са нужни и повече месеци, с цел да се доближи задоволителна известност и осведоменост.

На процедура тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и демонстрира публично усмиряване. То проличава и в отговорите на обичайния за " Галъп интернешънъл болкан “ въпрос, като цяло, накъде върви България. В този въпрос от десетилетия доминират отрицателни отговори, само че в последните месеци техните дялове спадат и стартират да се връщат на равнищата преди ковид и политическата рецесия в страната.

Сега 26,3% споделят, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо. Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на положително настроените бяха слезли до равнища към 16%, а на отрицателно настроените – се бяха повишили даже и до 67%. По-късно рутинизирането на политическата обстановка докара и до известно утешение, което продължи да се утвърждава с резултатите от изборите и с идването на служебния кабинет – като известна форма на ръководство.

Междувременно, персоналното доверие в Румен Радев е 64,3%, а недоверието е 22,2%. 12,5% се двоумят, а единствено 1% не са чували за Румен Радев. Основните (и съвсем единствени) съперници на Радев са последователите на ГЕРБ. Доверието в Радев в последните месеци на процедура пораства – евентуално повода са точно дейностите на служебния кабинет. Така Радев резервира мястото си на най-харесвана фигура в българския политически развой и на единствена фигура с позитивен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.

Проверено бе и отношението към имунизациите – в миг, в който се отбелязва начало на растеж на регистрираните случаи на ковид у нас. Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина против ковид, споделят 4,2% от българите. Ваксиниран/а съм с две дози от ваксина против ковид, настояват 16,7%, или общо таман към 900 хиляди души от общо към 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни – както сочи и формалната статистика. Не съм ваксиниран/а, само че ще се имунизирам против ковид, настояват 27%. Не съм ваксиниран/а и няма да се имунизирам против ковид, споделят 41,8%. Около една десета се затрудняват да отговорят. Данните, несъмнено, са декларативни, само че – както се вижда – на практика се покриват с формалната информация.

Сравнително високо число на отводи от имунизация се дължи на сложни фактори, като не на последно място евентуално идва и високият дял на преболедувалите у нас. Делът на отказващите имунизация преди миналата вълна на вируса беше 48%, т.е. малко по-висок спрямо юли, сочи проучването на социологическата организация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР