Обществеността на Банско отбеляза 140-годишнината от рождението на Пейо Яворов.

...
Обществеността на Банско отбеляза 140-годишнината от рождението на Пейо Яворов.
Коментари Харесай

В Банско отбелязаха 140 години от рождението на Пейо Яворов

Обществеността на Банско означи 140-годишнината от рождението на Пейо Яворов.

Церемонията се състоя в двора на черквата "Света Троица ", пред бюст-паметника на поета. Венци и цветя бяха поднесени от кмета на града Георги Икономов, представители на локалната власт, културни и просветителни институции, жители, оповестиха от пресцентъра на общината.

Яворов има основно място в историята на Банско и освобождението на града. Войводата, избавител на Банско, Христо Чернопеев написа в своя дневник: "На 6 октомври рано заехме позицията. Аз откакто ги заобиколих, качих се на камбанарията, откъдето следих. Всички чакахме, че ще бъдем нападнати, още повече и по тази причина, че ни съобщаваха какъв брой доста от разрушените на границата турски елементи и аскери от Мехомия се прибират в града. Около обед вместо да ни атакуван, турците, почнали да строят в Мехомия окопи, като най-вече окопи направиха откъм Банско. Вечерта с към 60 души, множеството от локални хора дойде Иван Вапцаров и поета Яворов. На 7 октомври осветихме българското знаме и го покачихме на високата кула. При освещаването държа тирада поета Яворов. ", напомнят от общината.

Населението на Банско посреща извънредно задушевно четниците. И изключително се радва на Яворов, който тук всички знаят от взаимната му работа с Гоце Делчев. Отново четникът Георги Венедиков свидетелства в своите мемоари: "В Банско аз видях какъв брой огромен е Яворов като македонски челник и какъв брой обичан е от поробеното население. Покрай Яворов и ние, четниците му, бяхме на почитание. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР