Обществено обсъждане с представители на съдебната система и неправителствения сектор

...
Обществено обсъждане с представители на съдебната система и неправителствения сектор
Коментари Харесай

ГЕРБ свиква обществено обсъждане за борбата с корупцията, БСП ще се допита до президента

Обществено разискване с представители на правосъдната система и неправителствения бранш на антикорупционния проектозакон на ГЕРБ ще се организира през днешния ден в Народното събрание. Дискусията е проведена от Комисията по правни въпроси взаимно с Министерство на правораздаването.

Междувременно Българска социалистическа партия ще се срещне с президента Румен Радев, с цел да разиска своя план за основаване на организация " Антикорупция ".

Проектът на ГЕРБ за Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество е направен от работната група в Министерството на правораздаването.

Досега остра рецензия към законопроекта на ръководещите излязоха адвокатурата, асоциация " Прозрачност без граници " и " Програма Достъп до информация ".

В него се планува основаването на нов обединен самостоятелен орган, който да сплотява функционалностите на съществуващи обществени органи и звена с главната роля да прави действителни инспекции на декларациите за имущество и ползи, да реализира производства за определяне на спор на ползи и да прави отнемането на нелегално добито имущество.

Новият самостоятелен орган ще се назовава Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество съгласно плана на ГЕРБ. Бъдещата комисия ще стъпи въз основата на в този момент настоящата Комисия за лишаване на нелегално добито имущество, като към нея се вливат профилираната антикорупционна дирекция в ДАНС, Комисията за попречване и определяне на спор на ползи и на Центъра за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност към Министерския съвет (БОРКОР), съответното звено от Сметната палата. Според Цачева в република с парламентарно ръководство ръководителят на този обединен орган следва да се избира от Народното събрание и останалите му членове.

В плана на Българска социалистическа партия пък се предлага с битката с корупцията по високите етажи на властта да се заеме отрасловата дирекция в ДАНС, която да бъде извадена от организацията, да има проверяващи функционалности, шефът да се назначава от президента, а членовете да се избират от Народното събрание с 2/3 болшинство.

Проектът на Българска социалистическа партия ще бъде дефинитивно разискван на пленума на партията в събота. Досега депутатите от левицата се срещнаха за разискване на своя план с най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите, с представители на Върховния административен съд и с основния прокурор Сотир Цацаров.

Това е вторият опит за приемане на антикорупционен закон. В края на мандата на предходния парламент от програмата на правната комисия и Народното събрание отпадна планът, прочут като закона на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР