Обществено обсъждане на румънски проект за добив на газ в

...
Обществено обсъждане на румънски проект за добив на газ в
Коментари Харесай

Обществено обсъждане на румънски проект за добив на газ в Черно море се проведе в Каварна

Обществено разискване на румънски план за рандеман на газ в Черно море се организира през днешния ден в Каварна. Проектът „ Нептун Дийп ” беше показан от фирмите, които ще създават две залежи на към 165 километра от Българската сухоземна граница.



Според оценката, направена от лицензиран румънски съветник, не се чака доста влияние върху околната среда, популацията и човешкото здраве. Представители на „ Грийнпийс ” от България и Румъния се възпротивиха на това мнение и желаеха съответна информация какви химикали ще съдържат индустриалните води, които се отделят от природния газ и се връщат в морето. Те обаче съставляват комерсиална загадка и не бяха оповестени.

Представителят на компанията, която ще построи платформата за рандеман на газ Даниел Дину съобщи, че технологията е съгласувана с всички способени институции и няма закани от замърсяване. По думите му, от находището ще се добива биогенен газ, т.е. чист, незамърсен на петрол, който ще се отделя от водата гравитационно и посредством триетилен гликол, като на процедура в морето ще се връща дестилирана вода.



От „ Грийнпийс ” обаче желаят осветляване на данните, мотодологията и разбора за екотоксичност на индустриалните води. Екоактивистите от Румъния са подали тъжба в съда с искане за даване на разбора от тестванията за токсичност. Според тях, се подценяват заплахите от войната в Украйна, няма и оценка на действителното влияние на излъчванията на парникови газове, както на стадий строителство и употреба, по този начин и на стадий изгаряне на запасите от газ.



България даже и на доктрина няма икономическа или каквато и да е друга полза от този план, тъй като не е участник в него. За нас ще останат единствено тежките последици за околната среда и живота в Черно море, съобщи Меглена Антонова, шеф на „ Грийнпийс ” за България. Българските екоактивисти упорстват да се проведат публични съвещания още във Варна, Бургас и Шабла, които също биха били наранени от реализирането на „ Нептун Дийп “.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР