Общественият защитник категорично и обосновано застана срещу повишаване цената на

...
Общественият защитник категорично и обосновано застана срещу повишаване цената на
Коментари Харесай

Омбудсманът се обяви против увеличаване на цената на водата в 8 области

Общественият бранител изрично и обосновано застана против повишение цената на водата в осемте области – Разград, София-град, Плевен, Кърджали, Варна, Хасково, Перник и Пловдив. Доц. подчертава, че това се случва в изискванията на пандемия, когато жителите всеобщо обедняват.
„ Подкрепям настояванията на стотиците жители за обективни, стопански обосновани цени на ВиК услугите, отговарящи на качеството за тяхното даване. “ Това съобщи омбудсманът при присъединяване си в онлайн съвещанието на, на което бе разискван планът на решение за изменение на утвърдените цени на ВиК услуги за 2021 година

„ От Доклада на работната група е видно, че за област Разград , където и все още цената на услугата е най-висока, е планувано най-голямо нарастване със 6,07% спрямо 2020 година Цената на водата става 3,63 лева с Данък добавена стойност, покрай прага на обществената търпимост, което е 4,29 лева “, акцентира омбудсманът. Ковачева добави, че на фона на намаляването на приходите на семействата, цената на водата, предоставяна от „ Софийска вода “ АД, се усилва с 5,99%, само че в това време обществената търпимост на цената на ВиК услугите за 2021 година за София-град понижава спрямо 2020 година – от 8,36 лева на 6,78 лева
Област Хасково от години има проблем с качеството на питейната вода - манган, висока алфа интензивност и други За преминаващия през тежка водна рецесия регион на Перник , също е планувано увеличение на цената, въпреки и да е единствено с 0,4%. А за областите Плевен, Кърджали, Варна и Пловдив нарастването на цената е в границите сред 2, 21% и 0,27 %, т.е. и там има нарастване спрямо предходната година “, обоснова тезата си Диана Ковачева.
По думите й жителите не виждат изгодата от плануваното нарастване, което да се отрази на повишение качеството на услугите, а това нарушава и правилата, при които работи Комисията.
 Омбудсманът: Новият законопроект за ВиК не пази задоволително правата и ползите на потребителите Омбудсманът: Новият законопроект за ВиК не пази задоволително правата и ползите на потребителите
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати в детайли мнение до министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова във връзк...
Омбудсманът взе отношение и по различен стеснителен миг в Доклада на регулатора - тя настоя да се обмисли включването на индикатора за качество „ общи загуби на вода във водоснабдителните системи “ към единните индикатори за успеваемост, участващи при образуването на коефициента „ Y “. Това е индикаторът, който отразява осъществяването на самостоятелните годишни целеви равнища на единните индикатори за успеваемост и за първа година взе участие в изменението на цената на услугата.
От данните в Докладите от осъществените инспекции на регистрираните резултати за 2019 година на ВиК операторите , на които бизнес проектите са утвърдени, излиза наяве, че по-голяма част от сдруженията не са постигнали плана на равнището на индикатора „ общи загуби на вода “ за 2019 година , като неизпълнението варира сред 13,91% за „ ВиК “ ЕООД гр. Стара Загора до 0,05% за „ ВиК-Видин “ ЕООД. В областите Добрич, Шумен, Сливен загубите на вода за 2019 година надвишават 80%. От, който беше разгласен през вчерашния ден, е видно, че за доста от ВиК операторите, оценката на КЕВР за индикатор „ общи загуби на вода “ е „ цялостно несъблюдение “ , уточни омбудсманът.
Тя за следващ път подчертава, че загубите по водоснабдителната мрежа са една от главните аргументи за прекосяването към режимно водоподаване в стотици обитаеми места в страната. Според нея от това са пострадали единствено потребителите. Затова е основателно настояването на хората цената да бъде понижена, когато ВиК операторите позволяват високи загуби на вода.
Като мотив Диана Ковачева даде образец с жителите на Перник и района, които повече от половин година търпяха тежък воден режим. Сега се планува нарастване на цената на услугите с 0,4%, при несъблюдение на индикатора „ общи загуби на вода “ за 2019 година с цели 13,72%. Видно е, че ВиК Перник е позволило 76,69% загуби на вода по мрежата.
„ Давам за образец и „ Софийска вода “ АД , където е планувано нарастване на цената на услугата с към 6% - тя не е постигнала с 3,8% заложените параметри за 2019 година на индикатора „ общи загуби на вода “, добави омбудсманът. Диана Ковачева акцентира, че за жалост това няма значение при установяване цената на водата, тъй като този индикатор не е аршин за успеваемост.
 Омбудсманът пита: Защо КЕВР мълчи за изравнителните сметки и върнатото на столичани от преизчислението цената на газа Омбудсманът пита: Защо КЕВР мълчи за изравнителните сметки и върнатото на столичани от преизчислението цената на газа
Ще забележим ли отчета на КЕВР до Народно събрание, в който е докладът за върнатото на столичани след намаляването на цената на природния газ? И за какво дър...
„ Бих желала КЕВР да обясни за какво индикаторът за качество „ общи загуби на вода във водоснабдителните системи “ не е признат като индикатор за успеваемост “, непосредствено попита доцент Ковачева.
Омбудсманът обърна внимание и на различен стеснителен факт от Доклада на регулатора – неналичието на ясни критерии и субективизмът при установяване на обществената търпимост на цената на ВиК услугите.
„ От Доклада излиза наяве, че от Национален статистически институт е предоставена информация на КЕВР за наличен средномесечен паричен приход на разположение от семейството по области за 2019 година от проучване „ Наблюдение на домакинските бюджети “. Уточнено е, че данните са обременени с висока оптималната неточност, което ги прави ненадеждни. Предоставянето на данни от проучването „ Статистика на приходите и изискванията на живот EU-SILC “ е в прорез с политиката на Национален статистически институт. От проучването се разгласяват единствено знаци за беднотия, а не и приходите на семействата “, акцентира омбудсманът и попита КЕВР кое проучване е взето поради и какви са причините за това.
„ С оглед на изложеното дотук и по отношение на тежката епидемиологична конюнктура, в която се намираме сега, считам, че не трябва да се позволява контролираните цени на ВиК услугите да се трансфорат във фактор, който ще задълбочи бедността и общественото изключване в страната “, заключи доцент Диана Ковачева.
Позицията е изпратена и в, показват от пресцентъра на омбудсмана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР