Общественият дебат за това доколко е етично, разрешено юридически и

...
Общественият дебат за това доколко е етично, разрешено юридически и
Коментари Харесай

Как следят локацията на хората чрез смартфоните по време на пандемия

Общественият спор за това до каква степен е етично, позволено юридически и изобщо редно ли е потреблението на персоналните ни данни чрез интернет бе гореща последните години. Скандалът, който избухна към Cambridge Analytica и Фейсбук, за употребяваната опция да се събират неоторизирано от потребителя, голямо количество данни бе една от многото черешки на тортата.

Сега обаче идва следващ проблем с правата и свободите на жителите по отношение на оповестеното изключително състояние в доста страни по света в това число и в България.

Днес сме изправени пред обстановка, в която не просто хората не могат да кажат не, само че напълно непринудено одобряват протичащото се, пише Симеон Керемедчиев за news.bg.

Предвид растящия брой инфектирани с ковид в международен мащаб и отсъствието на технологии от ранга на тези в Китай, западните държавни управления прибягват към строгото следене на местоположението на хората през смарт телефоните им.

Тази седмица стана ясно, че Австрия, Италия, Израел и Виетнам следят придвижването на хора посредством придвижването на смарт телефоните им, а малко по-късно Доналд Тръмп разгласи публично, че администрацията му също желае да предприеме сходна тактичност.

CNN оповестяват, че Гугъл създава специфична платформа за реализирането на сходен вид наблюдаване, само че не излиза наяве дали тя има нещо общо със противоречивия план на Verily, една от дъщерните компании на колоса.

Apple заяви, че не взе участие в системата за следене, съобщи Bloomberg.

Единственото смекчаващо събитията изискване от позиция на потребителите е, че участниците в самодейността дават обещание, че събираните данните са анонимни и добре предпазени.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР