Общественици започнаха подписка Българската православна църква (БПЦ) да стане майка-църква

...
Общественици започнаха подписка Българската православна църква (БПЦ) да стане майка-църква
Коментари Харесай

Открита е подписка българската църква да стане майка-църква на македонската

Общественици започнаха подписка Българската православна черква (БПЦ) да стане майка-църква на македонската.

В средата на месеца Македонската православна черква – Охридска архиепископия, изпрати писмо с такова искане до Светия Синод.

Исторически късмет или риск от спор с поместните православни църкви е това.

Богослови обобщават по какъв начин поражда Охридската архиепископия:

- За начало се приема 1019 година година, когато император Василий II Българоубиец я основава на мястото на унищожената от него Българска патриаршия.

- През 1767 година е Цариградската патриаршия я ликвидира институционално.

- 1872 година е включена в Българската екзархия.

- След Първата международна война минава към Сръбската православна черква.

- 1967 година благодарение на държавната власт се обособява Македонска православна черква, само че Сръбската патриаршия не я признава.

Така изпада в схизма към този момент 50 години. Защото съгласно канона майката-църква, от която се е отделила, би трябвало да я признае.

Богослови подчретават, че канонично Македонската черква е отделена от Сръбската и тъкмо тя би трябвало да я признае за автокефална. А българските архиереи би трябвало да основат разговор сред двете страни.

Нито един канон не пречи на Сръбската православна черква да призане автокефалията на Охридската архиепископия и с това казусът ще се завърши, разяснява богословът Георги Тодоров.

Ако Българската правослана черква отговори позитивно на настояването на македонската, това би ни сложило в спор с посестримата ни Сръбска черква, добавя богословът. Решението би нарушило канона и би основало неприятен казус.

Според основателите на подписката обаче по този начин бихме изгубили шанса си за духовно единство на народа от двете страни на границата и бихме бетонирали Югославската версия за произхода на тези хора.

Светият Синод през днешния ден резервира безмълвие. В понеделник ще разиска постъпилото искане от Македонската черква. Създателите на подписката ще се съберат пред постройката на Светия Синод, с цел да дадат кураж на архиереите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР