Обществените университети в Афганистан отвориха днес за първи път, откакто

...
Обществените университети в Афганистан отвориха днес за първи път, откакто
Коментари Харесай

Студентка в Афганистан: Може - но влизаш от отделен вход и си отделена от мъжете

Обществените университети в Афганистан отвориха през днешния ден за първи път, откогато талибаните завзеха властта в страната предходната година, а занятията са открити за студенти и от двата пола, съобщи Ройтерс.

Правителството на талибаните не е оповестило формален проект за образованието на дамите в университетите. Образователни чиновници обаче споделиха, че на дамите се разрешава да посещават образователни занятия, при изискване че са физически отделени от мъжете.

Очевидец, представен от Ройтерс, е видял по какъв начин в град Джалалабад студентки влизат през обособен вход в Нангархарския университет - едно от огромните държавни висши образователни заведения, които отварят тази седмица в Афганистан.

При предходното си ръководство, траяло от 1996 до 2001 година, талибаните бяха спрели достъпа на дамите и девойките до образованието.

Твърдолинейното ислямистко придвижване споделя, че се е трансформирало, откакто завзе властта на 15 август, само че към този момент няма изясненост за проектите му, а в доста провинции девойките в гимназиална възраст към момента не са позволени да се върнат на учебно заведение. Някои частни университети още веднъж отвориха, само че в доста случаи дамите студенти не могат да се върнат на занятия.

Международната общественост дефинира образованието на девойките и дамите като значима част от своите условия в миг, когато талибаните търсят повече задгранична помощ и освобождение на блокираните афганистански активи в чужбина, отбелязва Ройтерс.

Снощи Организация на обединените нации похвали включването на дамите измежду студентите в публичните университети в Афганистан.

" Организация на обединените нации приветства обявлението, че публичните университети ще стартират още веднъж да отварят на 2 февруари за всички студенти - както дами, по този начин и мъже. От огромно значение е всеки младеж да има еднакъв достъп до обучение ", съобщи в Туитър задачата на международната организация в страната.

Днес отвориха единствено университетите в тези афганистански провинции, където времето е по-топло. Висшите образователни заведения в по-студените региони, в това число столицата Кабул, се планува да възобновят работа на 26 февруари.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР