Обществените поръчки за закупуване на нови влакове и локомотиви, които

...
Обществените поръчки за закупуване на нови влакове и локомотиви, които
Коментари Харесай

Търговете за новите влакове и локомотиви стартират през декември

Обществените поръчки за закупуване на нови влакове и локомотиви, които се финансират по Плана за възобновяване и резистентност, ще бъдат стартирани през декември. До края на ноември документите ще бъде напълно готова, а към 15 декември ще бъдат оповестени и процедурите. Това заяви зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски пред отрасловата комисия в Народното събрание.

Това е най-скъпият индивидуален план по Плана, като следва да бъдат закупени 42 електрически влака, 20 пуш-пул (push-pull) влакови състава, 18 маневрени локомотивa и 108 комплекта ETCS бордово съоръжение. Финансирането е над 1.7 милиарда лева

Зам.-министърът разяснява, че има закъснение в документите за бордовото съоръжение. Тя е подбудена от това, че „ част от крайните бенефициенти са и частни превозвачи, които не могат или не организират процедури по Закон за обществените поръчки. “

Провели сме няколко срещи и най-вероятно ще дадат мандат на Министерство на превоза или на второстепенните разпоредители да проведат процедурата от тяхно име и по този начин ще наваксаме закъснението от месец и половина “, изясни Папукчийски.

Папукчийски изрази убеденост, че през юли 2023 година договорите с определените реализатори ще могат да бъдат подписани, само че при изискване, че процедурите преминат безпрепятствено, без обжалвания.

Другите два транспортни плана в Плана – построяването на интермодалния терминал в Русе и внедряване на ERTMS, равнище 2, в железопътния сектор Русе – Каспичан – се ръководят от НКЖИ. Компанията има подготвеност също в средата на декември да започва търговете по плановете.

Димитър Недялков („ Продължаваме промяната “) разяснява, че изборът на място за интермодалния терминал не е било най-правилното, тъй като няма да има връзка с пристанището. Така при превоза на артикули ще има потребност те да бъдат претоварвани, което ще оскъпява и забавя превозването им. Папукчийски отбрани плана, като съобщи, че задачата е трафикът да бъде изведен от града.
Финансовото положение на БДЖ
„ Пътнически транспорти “ регистрират загуба от 5.7 млн. лева за 10-месечието, което е по-малко от плануваните 17 млн. лева По-доброто показване идва от понижените инфраструктурни такси с 50% и енергийните обезщетения от страната, изясни Папукчийски. Ръстът на пасажерите по отношение на предходната година е 39%, като към този момент са възобновени параметрите отпреди пандемията и се следи нарастване с 10% по отношение на тогава.

Зам.-министърът подсети, че като длъжностен кабинет са заварили генерирани големи закъснения, неремонтиран преносим състав. През последните 2 месеца локомотивите са ремонтирани и са влезнали в употреба. Наваксва се осъществяването с дизеловите локомотиви, като ремонтите по тях би трябвало да приключат до януари.

Заради недобро ръководство на договорите за поддръжка локомотивите стояха като ограда на депото в София. “

Финансовото положение на „ Товарни транспорти “ не е по-различно. Папукчийски го избрани като „ не доста положително “. Нетният резултат за 10-месечие демонстрира загуба от 3.6 млн. лева при заложени 10.9 млн. лева Наблюдава се растеж на транспортите с към 2%. Според зам.-министъра най-притеснително е, че сдружението не може да откликне на всички товародатели, с цел да усили пазарния си дял. В момента той е 37%. Поради липса на вагони не се извършват интермодални транспорти. Липсват цистерни и зърновози, които да транспортират даже продукцията на България.

Единствено „ Холдинг – БДЖ “ регистрира облага в общ размер на 5.4 млн. лева, само че по думите на Папукчийски тя се дължи на извоювано дело с Първа капиталова банка, което е донесло доходи от 11 млн. лева

Ако го нямаше, щяхме да приказваме за загуба. “

По думите му Холдингът разполага с актив от над 2000 вагона, които не са в употреба, само че генерират спомагателни разноски. Заради това през тази година и идната е заложено да се ремонтират над 450 товарни вагона.

Положението е приемливо, само че не и това, което би трябвало да бъде “, сподели в умозаключение Папукчийски.

Проф. Йордан Мирчев, който бе част от Борда на шефовете в " Холдинг БДЖ " и трябваше да организира промяната по обединение на сдруженията, означи, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения за усъвършенстване на положението на железниците. По думите му единствено до 2 години два частни товарни превозвачи ще изпреварят по пазарен дял „ Товарни транспорти “. Ситуацията е плачевна и в „ Пътнически транспорти “, тъй като ПВУ планува новите влакове да се дават на пазарен принцип. По думите му това значи, че БДЖ ще престане да бъде водач и в пътническите транспорти и ще има съществени проблеми в пазара на транспортните услуги

В предходното управление на министерството имаше голямо предпочитание да се употребява публичната услуга в частни ползи. Мога да приказвам доста, само че този въпрос би трябвало да откри решение до стартирането на процедурите за влаковете “, разяснява Мирчев.

По думите му промяната в железниците и сливането на сдруженията би трябвало да бъде доведена до дъно, защото има повтаряне на дирекции, в които „ на едното място някой е шеф, а на другото заместник-директор “.

Припомняме, че преструктурирането бе оповестено при започване на февруари и тогава Събев обеща промяната при качеството на българските железници да се усети още през месец май. Министърът даде поръчка да изкара железниците на облага, както и новосъздадената мегакомпания да спре да употребява държавната дотация от 2024 година Събев имаше упоритост даже да листне железниците на борсата.
Линията София – Бургас
Всички поправки, които се извършват по направление София – Бургас, ще приключат през 2026 година, разяснява Папукчийски след заложен въпрос от Андрей Рунчев (ГЕРБ). Единствено има прочут риск за модернизацията на жп сектора София – Елин Пелин, защото някогашният транспортен министър Николай Събев приключи контракта с изпълнителя. Папукчийски съобщи, че НКЖИ и някогашният реализатор са в правосъдна процедура, само че се водят диалози, тъй че нещата да се решат отвън съда.

Вече не мога да дефинира закъснението на плана. Ако се споразумеем, може да влезем в период до 2026 година да е готово всичко. “

През това време следва оповестяването на поръчка за избор на нов реализатор, които да продължи дейностите от гара Искър до гара Елин Пелин.

В момента по направлението София – Бургас се правят поправки в жп секторите Елин Пелин – Ихтиман, Ихтиман – гара Септември, жп възел Пловдив, Оризово – Михайлово и Зимница. Тече поръчка за избор на реализатор за ремонта при гара Завой. След като цялото направление бъде приключено, междинната скорост на придвижване ще е 145 км/ч, а дистанцията от София до Бургас ще се взима за 3 часа и 30 минути, съобщи Папукчийски.

По думите му до две седмици ще започва процедура за довеждане докрай до тунел „ Лозарево “, който не е ремонтиран от 1988 година Това ще даде опция и направление Варна през Карнобат да се изминава за 4 часа и 20 минути.
Забавяния в ремонтите
Проектите на НКЖИ са се забавили заради неналичието на изясненост за актуализацията на бюджетите. Припомняме, че някогашният министър Събев разясняваше, че няма да подхваща такава крачка. Сега Папукчийски съобщи, че към този момент има подписани съглашения за индексацията и от 2 седмици към този момент има рестарт на част от плановете.

Проблем с плановете има и поради тромавите процедури за утвърждение на Подробен устройствен план, отчуждавания, позволения за стоеж. Заради това Папукчийски прикани да се намерения в посока смяна на Закон за устройство на територията и Закон за обществените поръчки.

Няма да се допусне загуба на европейски средства. “

Известно закъснение се следи при ремонта на сектор София – гара Костенец, защото трасето минава през планински терен, построяват се 11 тунела и 42 моста и виадукта. Папукчийски разяснява, че има закъснение и за издаването на позволение за градеж в някои елементи от трасето.

При жп ремонта на линията София – Волуяк има проблем с частни парцели и общински. Папукчийски изрази убеденост, че до края на годината те ще бъдат решени.
Критиките
Борислав Гуцанов и Георги Свиленски (БСП) бяха най-критични към Папукчийски, като Гуцанов даже му подсети, че през последните години точно той е бил отпред на НКЖИ и отговорността за забавянията би трябвало да бъде поета и от него. Той попита дали е правилно, че 58 млн. лева от европрограми са били употребявани непозволено за погашение на по-високи заплати в НКЖИ, каквато информация бе изнесена от някогашния министър НИколай Събев преди месеци. Гуцанов изясни, че генералният шеф на НКЖИ Златин Крумов е уведомил министъра за това с два отчета.

Припомняме, че Крумов бе назначен на поста в НКЖИ през декември 2021 година и той бе единственият кадър, който резервира мястото си през целия интервал на ръководство на Събев. Крумов резервира поста си и досега при служебното държавно управление.

Папукчийски отхвърли информацията, а Крумов, който също присъстваше само страхливо означи, че имало такова подозрение от страна на финансовия шеф, само че по-скоро то е било неразбирателство, тъй като НКЖИ оперира средства от няколко пера – европрограми, средства от бюджета и лични доходи. Одит обаче е потвърдил, че няма непарвомерно разходване на евросредства.

Зам.-министърът даже означи, че влошеното финансово положение на НКЖИ през последните 2 години се дължи на незадоволително огромен капиталон трансфер и дребна дотация. Папукчийски разяснява, че със свои решение Министерският съвет е заложил по-висока минимална работна заплата, което е довело до нарастване на средствата за Фонд „ Работна заплата “, само че „ страната през дотацията не я предоставяше “.

НКЖИ има потребност от финансов трансфер в размер на 400 млн. лева, с цел да поддържа и възобновява жп мрежата, която е дължа над 6 хиляди км. През годините компанията получава сред 105 и 145 млн. лева, а „ по този начин може да се възобновява не повече от 70 км жп мрежа “.

За да приказваме за какво има забавяния и проблеми, би трябвало да си отговорим дали страната дава запас за поддържането и възобновяване на жп мрежата. Недостатъчни са средствата и от страна на европейските фондове. Те ще стигнат за рационализация на до 25%, от мрежата, а другите 75% би трябвало да ги обезпечи страната “, съобщи зам.-министърът.

Борислав Гуцанов (БСП) го отвърна, че ще изиска разбор на усвоените средства и размерът им, с цел да стане ясно дали в действителност не е трябвало да се употребяват по-ефективно, с цел да бъдат задоволителни.

През последните 10 години финансовият запас е извънредно дребен “, съобщи Папукчийски.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинБДЖ Товарни транспорти БДЖ Пътнически транспорти НКЖИ влакове нов преносим състав Министерство на превоза транспортна комисия ПоследниНай-четениТранспорт 96 Търговете за новите влакове и локомотиви започват през декември Бюджет и финанси 232 Колко „ икономическа болежка “ ще аргументи новият английски бюджет? Инфраструктура 2405 Магистралата Русе-Велико Търново ще бъде удължена до Маказа Пазари 388 Октомври носи растеж от 32% в продажбите на коли в България Любопитно 12296 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Пазари 11810 Голямото съветско петролно катурване набира скорост Крипто 6228 Милиардерът, който желае да избави „ полудялата “ криптоиндустрия Компании 6142 Exe Solar построява цех за 13 млн. лева в Ямбол Всички новини19:00 Накратко 96 Вечерни вести: Охлаждане на имотния пазар в България; Русия е в рецесияОще от ТранспортВиж всичкиДържавата вкарва 11 нови пътни знакаВъзстановяването на Летище Русе върви към цялостен провалБългария и Турция се захващат с чакането на влаковете по границата„ Столичен автотранспорт “ ще заложи 103 рейса поради необслужван заем Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управлениеКиберсигурностХай-текФинтехКриптоСъбитияКонференцииУебинариДискусииВсичкоНакраткоСписаниетоАнализиИнтервютаМненияИзбраноГалерии
  • Източник: economic.bg

    СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


    Промоции

    КОМЕНТАРИ
    НАПИШИ КОМЕНТАР