Обществените поръчки за новите влакове и локомотиви, финансирани по Плана

...
Обществените поръчки за новите влакове и локомотиви, финансирани по Плана
Коментари Харесай

Търговете за новите влакове и локомотиви вече закъсняват

Обществените поръчки за новите влакове и локомотиви, финансирани по Плана за възобновяване и резистентност, ще бъдат стартирани при започване на 2023 година Това излиза наяве от отговор на транспортния министър Христо Алексиев на въпроси на депутати, оповестени в уеб страницата на Народното събрание. Така на процедура целият план, за който е планувано финансиране на стойност 1.7 милиарда лева, към този момент изостава от първичния график. Търговете трябваше да бъдат оповестени в средата на 2022 година, а след идването на служебната власт обещанието бе това да се случи в края на към този момент отминалата година.

През първото полугодие на нова година пък ще бъде стартирана и процедура за мобилно приложение, през което да се купуват билети за трен.
Подвижният състав
Търговете за новите влакове и локомотиви трябваше да започват още предходната година, след извършените пазарни съвещания с другите компании през юли. Бившият отраслов министър Николай Събев обещаваше процедурата да бъдат пуснати в „ най-кратки периоди “, само че в никакъв случай не уточняваше по кое време.

Пръв зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски заприказва с съответни дати. На съвещание на отрасловата комисия в Народното събрание през ноември 2022 година той даде обещание, че поръчките ще започват към 15 декември. Документацията трябваше да бъде подготвена при започване на същия месец.

На 13 декември обаче от отговора на министър Христо Алексиев на въпрос на Никола Димитров („ Възраждане “)  става ясно, че има известно закъснение, само че не се прецизира на какво тъкмо се дължи то. Алексиев споделя, че още през септември 2022 година са основани цели 4 комисии за подготовка на документи за възлагането на поръчките. Всяка комисия работи по другите планове в ПВУ – 42 електрически влака, 20 пуш-пул (push-pull) влакови състава, 18 маневрени локомотивa и 108 комплекта ETCS бордово съоръжение.

Работата на комисиите е трябвало да завърши в края на декември, а по-късно документите да бъдат показани на Министерството на финансите, само че и на Европейската комисия за прелиминарен мониторинг.

Макар че към сегашния миг е записано закъснение по отношение на първичния упорит график, считаме, че ще успеем да осъществим поставените периоди за отчитане и до края на месец юни 2023 година ще имаме определени реализатори и подписани контракти с тях “, се показва в отговора.

Според в началото заложения график сключването на контракти с определените реализатори трябваше да стане в първите три месеца на 2023 година Така действително процедурата към този момент изостава.

В изявление пред Economic.bg Атанас Пеканов, заместител министър-председател по ръководство на европейските средства, разяснява, че процедурата се бави, защото МТС би трябвало да потвърди, че закупуването на преносимия състав и даването му на БДЖ не е тип държавна помощ.

Първите бройки от новия преносим състав би трябвало да бъдат доставени през второто тримесечие на 2024 година, а последните – при започване на 2026 година Под въпрос е дали фирмите ще могат да произведат машините за това време, защото огромна част от участвалите в пазарните съвещания залагаха по-дълги периоди за доставка.
Мобилно приложение
Министерството на превоза желае да вкара БДЖ в крайник с новите технологии и за тази цел планува основаването на мобилно приложение, през което да се купуват билети за трен. В момента транспортните документи може да се закупуват от уеб страницата на БДЖ.

Припомняме, че предходната година уеб сайтът бе освежен, тъй че да може да бъде наличен от разнообразни мобилни устройства. Бившият министър Николай Събев имаше концепция дo ĸpaя нa 2022 година дa зapaбoти и мoбилнo пpилoжeниe, чpeз ĸoeтo дa мoгaт дa ce ĸyпyвaт билeти зa няĸoлĸo видa тpaнcпopт – мeтpo, влaĸ и aвтoбyc. Целта бе да се вършат peзepвaции нa билeт зa пътyвaнe oт Oбeля дo Cлънчeв бpяг, нaпpимep.

От отговор на министър Христо Алексиев на въпрос от Тихомир Георгиев („ Български напредък “) излиза наяве, че през първото полугодие на 2023 година ще бъде стартирана социална поръчка за мобилно приложение, през което обаче да могат да се купуват само билети за трен. 

Предвижда се то да действа на всички верции на операционната система iOS, които се поддържат от Apple, Android 7.0 Nougat, както и по-нови операционни системи. Приложението би трябвало да получи утвърждение от Гугъл и Apple, с цел да бъде налични в мобилните им магазини, само че и да се сътвори опция за осъществяване на заплащания по електронен път посредством Гугъл Pay, Apple Pay, Paypal.

Освен това ще бъдат закупени и най-благоприятен брой PDA устройства (Personal Digital Assistant) за инспекция, валидиране и издаване на транспортно документи.

Цените за двете процедури не се оповестяват.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиннов преносим състав БДЖ БДЖ Пътнически транспорти мобилно приложение билети за трен проект за възобновяване локомотиви влакове Министерство на превоза Христо Алексиев Красимир Папукчийски ПоследниНай-четениТранспорт 68 Търговете за новите влакове и локомотиви към този момент закъсняват Автомобили 44 BMW усили със 100% продажбите на електрически автомобили Енергетика 2957 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Хай-тек 1688 „ Мъртъв “ спътник от 80-те години падна назад на Земята Компании 27448 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Компании 10603 Репресираният Джак Ма се отхвърля от контрола върху Ant Group Компании 6384 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Пазари 5682 Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец Всички новиниОще от ТранспортВиж всичкиЖълт картон за ЦГМ: Задължителната валидация да отпаднеЦГМ за проблемите с новите билети в София: Нещата са в реда на естественото
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР