Обществената приемливост е ключов елемент за развитието на атомната енергетика

...
Обществената приемливост е ключов елемент за развитието на атомната енергетика
Коментари Харесай

Комаров: Хармонията на общественото мнение по въпросите на атомната енергетика е ключова за развитието на АЕЦ

Обществената толерантност е основен детайл за развиването на атомната енергетика и може да се назова приоритет номер 1, по който би трябвало да се работи интензивно. Това съобщи Кирим Комаров – първи заместител общоприет шеф на „ Росатом “, по време на кръгла маса, част от открития през днешния ден в Сочи атомен конгрес „ АТОМЕКСПО 2018 “. По думите му, не е допустимо да се разделя бизнесът от обществената сфера. Основното е да се построи дейно партньорство. Целта е реализиране на 50-60% толерантност измежду публичното мнетние. За задачата „ Росатом “ е построил 18 осведомителни центъра. Хората се нуждаят от транспарантна и разбираема информация, разяснява Комаров.

В Русия като цяло утвърждението за атомната енергетика е към 70%. Нивото в градовете, в които има или са покрай АЕЦ или предприятията, свързани с атомната промишленост е повече от 90%. Това е тъй като там информацията идва от разнообразни източници, в които влизат и близки, другари и съседи.

Трябва да се вземат поради същинските потребности на хората. Например, когато стартира планът за разширението на унгарската АЕЦ „ Пакш “ в Унгария при диалози с популацията от прилежащия град хората не желаеха обществени придобивки като детска градина да вземем за пример, а желаеха мост. Мост, който да свърже двата града, с цел да може да се улесни напредването, тъй като огромна част от жителите на градчето имат намерение да работят по плана за създаване на двата нови енергоблока или в АЕЦ, разяснява Комаров. До 7000-8000 души работят по строителството на една централа. Най-важният детайл за всеки план в региона на атомната енергетика е основаването на партньорство с локалната общественост, изясни Комаров.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР