Обществената поръчка за Подготовка на проект и изграждане на Система

...
Обществената поръчка за Подготовка на проект и изграждане на Система
Коментари Харесай

Задава се скандал! Ще има ли нови случаи на наводнения, жертви и материални щети в огромни размери поради липсата на системи за ранно предупреждение?

Обществената поръчка за „ Подготовка на план и създаване на Система за ръководство на водите в Басейна на река Искър (СУВ-БРИ) като част от Националната система за ръководство на водите в действително време (НУСВ в РВ), е открита с решение номер 94 на дата 14.04.2016 г.  На 26.08.2016 година Министерство на околната среда и водите изпращат решение за избор на реализатор, което се апелира от страна на ДЗЗД Система за ръководство на водите Искър (СУВИ) – Технологика. Следва неколкократно връщане на преписката към възложителя за искане на нови документи и ново преразглеждане на документите. След ново класиране на избор на реализатор упоменатият по горе консорциум още веднъж апелира процедурата през Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд. На 20.11.2017 излиза последното решение на Върховен административен съд, което връща преписката при възложителя за продължение на процедурата на стадий преразглеждане на документите на участниците в Плик 1 – административни документи.

Основната цел на плана е следене на равнището на водният басейн за предварителна защита на наводнения и отбрана на популацията и ресурсите, посредством събиране на статистическа информация за равнището на р. Искър, следене на метеорологичните прогнози и правене на математически модел по отношение на геодезично-релефна цифрова карта. Поради внезапните климатични промени през последните години се следят съществени и все по огромни по мащаб наводнения с човешки жертви и големи материални вреди за десетки милиони.

Кратка информация на регистрирани наводнения:

06 февруари 2012 – стената на язовир Иваново се къса и залива с. Бисер. Десетки къщи са под вода.

02 Август 2014 - Мизия. След проливни дъждове река Скъд излиза от коритото си и залива над 800 къщи.

19 Юни 2014- Варна кв. Аспарухово е залят след проливни дъждове. Жертвите са десетки. Материалните вреди са за над 40М лв..

25 Октомври 2017 – Бургаска област е залята под вода от проливни дъждове.

Всички тези наводнения биха могли да се предвиждат в случай че съществуват системи за ранна детекция, която да разреши осведоменост на жителите и службите за отбрана на наслението.

След падналият изобилен снеговалеж последните няколко дни се чака доста внезапно стопляне съпроводено с значителни превалявания от дъжд. Дали ще станем очевидци на нов случай като тези в Бисер, Мизия, Аксаково или Бургас заради неналичието на такава система.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР