Обществената поръчка за изграждането на временните оперативни бази за спешната

...
Обществената поръчка за изграждането на временните оперативни бази за спешната
Коментари Харесай

Гвоздейков: Другата седмица стартира обществената поръчка за временни бази за хеликоптерите

Обществената поръчка за построяването на краткотрайните оперативни бази за незабавната здравна помощ по въздух (HEMS) евентуално ще започва през идната седмица. Това заяви на летище Бършен край Сливен министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков, представен от „ Фокус “. По думите му процесът ще продължи година и половина.

На летището край Сливен ще бъде построена третата краткотрайна оперативна база за незабавната здравна помощ. В нея се чака да бъде позициониран третият хеликоптер, който ще дойде в края на 2024 година

Община Сливен е предоставила за краткотрайно прилагане терен и постройка, които ще се употребяват до построяването на непрекъснатата оперативна база, която също ще се намира на територията на летището. Ремонтът на летището ще бъде за сметка на страната, а Сливен е определен поради географското си състояние, посочи министър Гвоздейков.

Тази оперативната база ще обслужва Югоизточна България от Свиленград, през Стара Загора и Бургас, и евентуално до Шумен. До края на годината базата ще бъде подготвена за употреба. „ Сливен е на еднообразно разстояние от тези градове и ще може да обслужва и автомагистралата, която поема трафика от Южното Черноморие до София и назад “, уточни министърът.

В края на април пък влизат в действие измененията в европейското законодателство, съгласно което базите за незабавна здравна помощ и хеликоптерите ще поемат и планинското избавяне.

Първият хеликоптер ще дойде в края на месеца, а не както се очакваше до 15 януари, а останалите два, според контракта, през лятото и в края на годината, посочи Гвоздейков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР