Обществената необходимост от приемането на закона за личния фалит е

...
Обществената необходимост от приемането на закона за личния фалит е
Коментари Харесай

Зам.-министър Ковачева: Обществото има спешна нужда от закона за личния фалит

„ Обществената нужда от приемането на закона за персоналния банкрут е извънредно висока, тъй като фактическото състояние сега е напълно в ущърб на добросъвестните длъжници. “

Това съобщи през днешния ден зам.-министърът на правораздаването Юлия Ковачева по време на интернационална конференция „ Несъстоятелността на физическите лица “, проведена от Камарата на частните правосъдни реализатори (КЧСИ). В ревюто си Ковачева изясни концепцията на законопроекта на Министерство на правораздаването - разрешаването на казуса със свръхзадлъжнялостта на физическите лица, влезнали серпантина от задължения, не по тяхна виновност, a по стопански, обществени, здравословни и други аргументи.

Предложеният от Министерството на правораздаването законопроект дава опция добросъвестните длъжници да погасяват отговорностите си съгласно техните благоприятни условия, а кредиторите им да бъдат заслужено задоволени. Миналата седмица Народното събрание одобри с огромно болшинство плана на първо четене. Законът за неплатежоспособност на физическите лица, прочут като закона за персоналния банкрут е част от уговорките ни по Плана за възобновяване и резистентност. Той пази добросъвестните длъжници, като става дума за отговорности в размер на най-малко 10 минимални работни заплати (в момента това са 7800 лева), насъбрани за интервал не по-малък от 6 месеца.

„ Проектът е плод на сериозна подготовка, следва традициите на българската правна система. С него е реализиран баланс сред отбраната на ползите на длъжника и на неговия заемодател, сред финансовото застраховане на производството и лимитираните финансови благоприятни условия на длъжника “, безапелационна бе зам.-министър Ковачева. Тя увери, че по време на публичните съвещания са били прегледани деликатно всички мнения на заинтригуваните страни. 

„ България е от дребното европейски страни, в които няма закон, уреждащ въпроса за несъстоятелността на физическите лица. “, сподели по време на форума  председателят на КЧСИ Иван Хаджииванов. Той добави, че гилдията поддържа въвеждането на този юридически институт у нас, само че предизвести, че обсъжданият законопроект би трябвало да бъде задоволително акуратен и да почива на положителните европейски практики. 

В конференцията взеха присъединяване ръководителят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Стою Стоев, правосъдни изпълнителни от страната и чужбина и специалисти от Прибалтика и Нидерландия, оповестиха от пресцентъра на министерството на правораздаването. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР