Обществена поръчка за доставка на цветя за 2.5 милиона лева

...
Обществена поръчка за доставка на цветя за 2.5 милиона лева
Коментари Харесай

Борис Бонев: Фандъкова уж ще пести от цветя, а общината поръча разсад за 2.5 млн.лв.


Обществена поръчка за доставка на цветя за 2.5 милиона лв. е оповестена на 10 март от Столичната община, алармира общинският консултант от "Спаси София " Борис Бонев. Срокът за подаване на предложения за присъединяване е бил до 10 април. Три дни по-късно офертите трябваше да бъдат отворени, само че то е отсрочено в последния миг.

Междувременно, на 12 април, кметът Йорданка Фандъкова написа на страницата си в обществената мрежа следното: "В новата обстановка е нужно да се откажем от някои спомагателни разноски. Затова с сътрудниците ми взехме решение, че ще спестим и от средствата за лятно зацветяване ". В други медийни изяви кметът декларира още, че "цветята в този момент не са жизненонеобходими ".

Обществената поръчка обаче не е спряна

В нея, с изключение на цветя, има още две обособени позиции - за доставка на фиданки за залесяване на стойност 2.9 милиона лв., и трета - за тревни чимове и тревни смески за 550 хиляди лв.. Поръчката е за период от три години, като в нея е включена и опция за подновяването й с още две.

Сумата за цветя е скочила неведнъж по отношение на предходната поръчка,

Сега сумата единствено за доставка на цветя е 192% по-висока от предходната поръчка за интервала 2017-2019 година "Тогава за цветя са дадени 864 хиляди лв., а в този момент се плануват 2.52 милиона лв. ", изясни за "Дневник " Бонев.

"В миг на рецесия двойно нарастване на цветята по парковете е допустимо най-излишният и неефикасен разход. Критерият "асортимент " буди съществено терзание за честността на процедурата - Общината би трябвало да уточни съответните типове, от които има потребност, вместо да оставя това решение на изпълнителя. Практиката изцяло здрави цветя и ансамбли да се изкореняват през две-три седмици, като на тяхно място се засажда нова партида, би трябвало да спре ", предлага Бонев.

Няма да садим цветя, дадоха отговор от общината

Пред "Дневник " от Столичната община обясниха, че цветя в този момент няма да се садят, по-скоро през есента, в случай че се промени обстановката с епидемията.

"Тази социална поръчка е пусната преди въвеждането на изключителното състояние ", подчертаха от общината и в нея е включена и доставка на дървесни типове за залесяване - единствено в Борисовата градина 800 фиданки, както и по улиците и в междублоковите пространства.

"Ще запазим цветни две места през цялата година - цветното слънце пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий " и гербът на града ни при алея "Яворов ". Те ще ни припомнят за цветята... " твърди Фандъкова в поста си от 12 април. Същото обясниха и от общината на питането на "Дневник ". Сега няма да се доставя "разсад в саксийки ", а това ще стане през идващите години, защото поръчката е за период до 2022 година

Борис Бонев пита за какво зам.-кметът по екологията Йоана Христова, в чийто сектор е озеленяването, работи против напътствията на кмета и на здравия разсъдък. "Г-жо кмет, ще спрете ли най-накрая прахосването на парите по този безконтролен метод ", пита Бонев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР