Обществена поръчка за 85 млн. лв. на община Варна е

...
Обществена поръчка за 85 млн. лв. на община Варна е
Коментари Харесай

КПКОНПИ обяви за нагласена поръчка за 85 млн. лв. на община Варна

Обществена поръчка за 85 млн. лева на община Варна е била нагласена и в следствие единствено една компания е била класирана. Това настояват от антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Резултатите от инспекцията им са предадени на прокуратурата, която би трябвало да реши дали има данни за корупционно закононарушение.

Търгът е за покупка на 60 електрически рейса и толкоз зарядни станции. Парите са отпуснати по оперативната стратегия " Околна среда ". Според КПКОНПИ върховен чиновник е оказал въздействие при установяване на хората от екипа за ръководство на плана.

" Установено е също, че е оказвано влияние на член на комисията по желание на реализатор в интерес на съответна компания. В резултат на това претендентите не са били обективно оценени и е позволен единствено един от тях ", отбелязва КПКОНПИ.

Варненският кмет Иван Портних (ГЕРБ) единствен е упоменат с името му в известието на КПКОНПИ. Той е дал пояснения в границите на инспекцията. Разпитани са и двама от заместниците му, както и шефът на общинското сдружение " Градски превоз ". Обяснения са дали и ръководителите на компании, кандидатствали за поръчката.

Според обществения указател победител в състезанието е консорциумът " ЕкоТранспорт Варна ". В него влизат софийската компания " Еко Бранд " ЕООД, както и задграничната " Чайна Моторс ". Решението за класиране е взето на 9 септември. Жалба против него е подал различен от участниците – свързаната с предприемача Гриша Ганчев " Българска автомобилна промишленост ". Това сдружение, дружно с останалите шестима претенденти, е било отстранено от състезанието.

Месец и половина по-късно Комисията за защита на конкуренцията се произнася по проблема. Жалбата на " Българска автомобилна промишленост " е отхвърлена.

Че КПКОНПИ ревизира въпросната поръчка. Тогава чиновници на комисията отидоха в общината, с цел да изземат документи. Малко по-късно бе обявено, че сходна инспекция се прави. Тамошният търг е за електрически и дизелови рейсове, а парите още веднъж са по стратегия " Околна среда ".

И двамата проверявани кметове – варненския Протних и този на Стара Загора – Живко Тодоров, са знакови фигури на ГЕРБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР